Fontos számokat közölt Nagy Márton: így nőhet a minimálbér januártól

MTI2023. szeptember 30. 10:02

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel.

A magyar kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építőgazdaság, amely az alágakkal együtt a GDP közel 15 százalékát adja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Szentendrén, ahol átadták az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. új csarnokát, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztés első épületét pénteken.

A miniszter jelezte: az építőipar a kapcsolódó mérnöki, kivitelezési és ingatlanhasznosítási alágakkal együtt közel 400 ezer embert foglalkoztat. Megjegyezte, hogy az ágazat nehéz időszakon megy keresztül, az első fél évben 7353 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és "hallani olyan számokat, hogy tízezer alatt lesz az újlakás-építés összességében ebben az évben".

A kiadott építési engedélyek száma a lakások esetén közel 11 ezer volt, 40 százalékkal alacsonyabb a 2022-es azonos időszakinál. A GFM-nél arra számítanak, hogy a pozitív fordulat az idei harmadik negyedévben következik be - mondta.

A tárcavezető szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel. Ennek kulcsa a reálbérek növekedése, ami szeptembertől várható, és nagyjából 2-3 százalékos szinten fenn is marad - figyelembe véve a minimálbér-tárgyalásokat is, ahol 10-15 százalék közötti minimálbér-emelkedés látszik jövő év januártól - mondta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reábérnövekedés is lehet. Hozzátette: ez nemcsak a fogyasztást, hanem a lakásépítéseket, a lakásfelújításokat és a használt lakások adásvételét is segíti majd.

 

Címkék:
építőipar, minimálbér-emelés, gazdaság, gdp, nagy márton, gazdaságfejlesztési minisztérium,