Kemény kuporgatásra kényszerülnek a magyarok: mikor érhet többet a fizetésünk a boltokban?

Reichenberger Dániel2023. augusztus 24. 15:58

Egyre kevesebbet ér a magyarok pénze, a reálbér ismét több mint három százalékot esett. A gazdaságfejlesztési miniszter a következő hónapokat nézve optimista, az elemzők szerint azonban egyszerre több mindennek kellene történnie, hogy visszarendeződés történhessen a szolgáltatásokban. Meddig kell még kuporgatnunk?

Újra több mint három százalékot zuhant a reálbér értéke, ez a KSH adataiból derült ki ma reggel. Elemzőket kérdeztünk arról, hogy meddig tarthat még ez az áldatlan helyzet, és mikor rendeződhet vissza a gazdaság arra a szintre, ahol a súlyos és hosszadalmas reálbér-csökkenést hozó hónapok előtt járt?

Egyre kevesebbet ér a pénzünk

2023 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 566 800 forint volt, 16,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 525 300 forintra becsülhető, 14,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 531 000, a költségvetésben 503 200, a nonprofit szektorban 532 100 forintot tett ki, 15,9, 12,8, illetve 10,7%-kal emelkedett egy év alatt - ezt közölte mai gyorsjelentésében a KSH, erről pedig a Pénzcentrum is beszámolt.

Ez önmagában örömteli is lenne, azonban a pénzünk immár tizedik hónapja ér kevesebbet: a reálkereset 3,4%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 20,1%-os növekedése mellett. A bruttó mediánkereset 450 000 forint volt, 15,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 000 forintot ért el, 15,6%-kal felülmúlta az előző év azonos időszakit.

Nincs még vége

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a reálbér-csökkenésnek még most sincs vége, azonban hamarosan fellélegezhetünk.

Immáron tíz hónapja tart a vásárlóerő csökkenése és várhatóan lesz még egy tizenegyedik hónap is. Az ING Bank inflációs előrejelzése alapján várhatóan már akár augusztusban, de szeptemberben szinte biztosan emelkedhetnek a reálbérek Magyarországon. Ugyanakkor egyelőre nagyon nehéz megjósolni a béralakulást. A nyári hónapokban akár még tovább fékeződhet a bérdinamika, hiszen az idénymunkások jellemzően alacsonyabb keresettel bírnak, mint az átlag, így amennyiben több ilyen munkás vesz részt a munkaerőpiacon, úgy az ő bérük lefelé húzza majd az átlagbért. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy bár az infláció csökken, a bérnövekedési ütem is tovább fékeződik majd. De az inflációs bázishatások miatt szeptemberre olyan mértékű infláció-lassulás következhet, hogy az már szinte biztosan alulmúlja majd a bérnövekedést

- fogalmazott az elemző.

Hasonlóan látja a helyzetet Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője is. Szerinte a vállalati szektor hamarabb magára fog találni, így azoknak hamarabb fog visszazárkózni a fizetésük, akik a magánszférában dolgoznak.

A következő hónapokban a pénzromlási ütem intenzív lassulásával párhuzamosan a keresetek vásárlóerejének erodálódása is megáll. A vállalati szektorban ez akár már augusztusban, az állami szférában pedig szeptemberben bekövetkezhet, majd az év utolsó negyedévében a várható inflációs pálya alapján már emelkedő reálkereseteket várunk. Az év egészében azonban a teljes nemzetgazdasági keresetek még 2,5-3% körüli mértékben csökkenhetnek

- mondta a Pénzcentrumnak Trippon Mariann.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikor ér megint valamit a pénzünk?

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az adatok kikerülése után azt írta, hogy augusztusra már javulást láthatunk az adatokban, és nőni fog a reálbér. Virovácz Péter szerint van is erre esély, de nagyon sok múlik például a benzinárak alakulásán.

Sok múlik majd a munkaerőpiac összetételének alakulásán, de ugyanúgy nagyon számít majd, hogy például az üzemanyagok ára mennyivel megy még feljebb a következő hetekben. Augusztusban még mindig 15-16 százalék körül lehet az infláció, tehát alapvetően elképzelhető a reálbérek növekedése. Ugyanakkor ez is, mint az egyszámjegyű infláció, egy remek kommunikációs mérföldkő, de önmagában ez még kevés a gazdasági kilábaláshoz

- mondta erről az ING vezető elemzője.

Trippon Mariann sem tartja irreális elképzelésnek, hogy a reálbérek az utolsó nyári hónapban már növekedésnek induljanak, azonban a fogyasztásnak idő kell ahhoz, hogy visszaálljon a régebbi szintre.

A feszes munkaerőpiac és a vásárlóerő fokozatos visszaépülése, valamint előretekintve a hitelkamatok mérséklődése támogatólag hathat a fogyasztásra. Ez a hatás azonban lassú, fokozatos lehet, az óvatossági motívumok az év hátralévő részében is erősek maradnak; érdemi élénkülésre a lakossági fogyasztásban csak a jövő évben számolunk

- mondta Trippon Mariann.

Címkék:
ING, reálbér, ksh, infláció, bevásárlás, bevétel, fizetések, bruttó, reálbérek, központi statisztikai hivatal, magyar fizetések,