Megszólalt Bod Péter Ákos: Orbán Viktor GDP-célja nem terv, hanem vágy

Portfolio2023. július 25. 09:33

Bod Péter Ákos közgazdász Orbán Viktor miniszterelnök hétvégi, tusványosi beszéde kapcsán elemezte a kormányfő gazdaságpolitikai kijelentéseit.

A Portfoliónak mondta el véleményég Bod Péter Ákos Orbán Viktor hétvégi, tusványosi beszédjéről. Ebben ugyanis a kormányfő több gazdaságpolitikai kijelentést is tett, ezeket elemezte most a volt MNB-elnök.

Arra a felvetésre, hogy mennyire reális az, hogy mindössze 7 év alatt 160 ezer millióra emelkedhet a magyar GDP, azaz mözel megduplázódik a jelenlegi, a közgazdász csak annyit mondott, hogy nehéz az ilyen politikusi célokat szakmailag elemezni. Ezek ugyanis inkább csak vágyak, és nem kifejezetten tervek.

Emellett a tanár arra is felhívta a figyelmet, hogy lehet, hogy a kormányzati szereplők szeretnek a GDP-vel kérkedni, azonban a fogyasztási adatokban közel sem áll olyan jól az ország, ahogyan a hozzáadott értékű mutatókban sem.

A GDP keveset mond arról, hogy az ország milyen pályán van

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– fogalmazott a közgazdász.

Címkék:
Orbán, gazdaság, ország, gdp, orbán viktor, közgazdász, gdp-növekedés, gdp növekedés,