MNB: meghozta legújabb döntését az alapkamatról a jegybank

MTI2023. május 23. 14:07

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, azonban tovább szűkítette a kamatfolyosót, a felső szélét 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkentette.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén.

A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkent. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzőjének kommentárja szerint ahogy várható volt az irányadó, egynapos betéti ráta először csökkent az októberi bevezetése óta: 100 bázisponttal 18 százalékról 17 százalékra mérséklődött a kamatszint. Ezzel az MNB – Matolcsy György elnök közlése szerint – megkezdte a kamatkondíciók normalizálását. Ezt követően Virág Barnabás alelnök ismertette a döntés hátterét és részleteit.

A jegybank elérkezettnek látta az időt, hogy hozzákezdjen a kamatok csökkentéséhez. Az instant piaci reakciók mérsékeltek voltak a bejelentést követően, de vélhetően a forint múlt heti, érdemi gyengülése a mai döntés beárazódásának tudható be. Bár a közbeszéd az év végére beígért egyszámjegyű infláció elérésére koncentrál, e tekintetben fontos üzenetet fogalmazott a jegybank alelnöke: decemberre elérhető a 10 százalék alatti éves fogyasztói árindex, de ez csak egy állomás, hiszen a hazai középtávú inflációs cél 3%, így a restriktív kondíciók fenntartása még hosszú ideig indokolt lehet.

A közlés alapján hosszú út vezet még a magyar gazdaságnak megfelelő árstabilitás visszaállításához. Emellett az adekvát monetáris politika mellett elengedhetetlen a szigorú fiskális politika kialakítása is. A forint sérülékenysége és extrém volatilitása továbbra is óvatosságra kell, hogy intse a jegybankot, ugyanakkor a jelenlegi folyamatok fennmaradása (külső egyensúly javulása és a dezinfláció felgyorsulása) a következő hónapokra is hasonló mértékű lazítást vetítenek előre. Így a két kamatszint szeptemberre egyesülhet 13 százalékon.

Suppan Gergely az MBH Bank vezető elemzőjének meglátásai szerint amennyiben a fundamentális folyamatok indokolják, az alapkamat jelenlegi szintje a korábban vártnál hosszabb ideig fennmaradhat. Mivel a jegybank várakozásai, valamint az MBH várakozása szerint is, az év végére igen meredeken csökkenhet az infláció, az év utolsó hónapjaiban az alapkamat csökkentésére számítanak, ami decemberre 10,5%-ra mérséklődhet. A kamatcsökkentési ciklus a jövő évben is folytatódhat, azonban a jegybank a pozitív reálkamatfenntartását szükségesnek tartja, így

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a jövő év végére a várakozásuk szerint 6%-ra csökkenhet az alapkamat.

Az irányadó kamat csökkentésének várható folytatása ellenére sem várunk jelentősebb gyengülést a forint árfolyamában. Egyrészt a külső egyensúly, a folyó fizetési mérleg markáns javulása ellensúlyozhatja a kamatcsökkenések hatását, támaszt adva a forint árfolyamának. Másrészt a kamatcsökkentési ciklust, a hazai kamatok normalizálódását már beárazták a határidős piacok. Harmadrészt pedig a jelenlegi inflációs prognózisok alapján az év végére pozitív lehet a reálkamat, a várhatóan meredeken csökkenő infláció az elvárt hozamot is csökkenti. Negyedrészt a hazai gazdaság kockázati megítélésének javulása a kockázati felárak szűkülését eredményezheti - írták.

A forint erősödött azt követően, hogy a jegybank hangsúlyozta a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartását az alapkamattal kapcsolatban. A forint árfolyama így akettős hatások eredményeképpen az év végéig kissé a 380-as szint alatt stabilizálódhat, bár kilengések nem zárhatók ki se a gyengébb,se az erősebb irányba, azonban jóval kisebb mértékűek lehetnek a tavalyi turbulenciákhoz képest. Gyengébb irányba esetlegesen nem várt nemzetközi piaci turbulenciák, erősebb irányba az uniós forrásokhoz való hozzáférés vezetheti a forint árfolyamát

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, kamat, gazdaság, jegybanki alapkamat, kamatdöntés, mnb kamatdöntés,