Lassan kiürülnek az élelmiszerboltok? Egyre kevesebbet tudnak vásárolni a magyarok

Pénzcentrum2023. május 5. 21:34

Januárban februárban és márciusban is több mint 25 százalékos inflációt mértek Magyarországon, messze a legmagasabbat az Uniós országok közül. Ennek hatására hiába emelkedett nagyot az átlagfizetés, februárban majd 8 százalékkal ért kevesebbet, mint korábban – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint. A drágulás miatt márciusban már 10,3 százalékkal ért kevesebbet élelmiszert vásároltak az emberek tavalyhoz képest, a kereskedők pedig azt mondják csak az infláció érdemi csökkenése hozhat fordulatot

Neubaer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkár elmondta az RTL-nek elmondta: "az emberek kénytelen sokkal jobban gazdálkodni sokkal magasabb árakkal szembesülnek mindenfelé termék tekintetében és ha már az élelmiszerrel is meg kell fogni a pénzt, az már egy nagyon nagy jelentős probléma a háztartások életében."

Némileg visszafogottabban zuhan a tejtermékek forgalma, miután az üzletláncok akciókat hirdettek rájuk. Sajtfélékből 12 százalékkal kevesebb fogyott márciusban, miután az árengedmény ellenére átlag 39 százalékal kerültek többe mint egy évvel korábban – ezeket az adatokat a NielsenIQ piackutató osztotta meg az RTL híradóval.

Vágyi Erik a cég ügyvezető igazgatója kiemelte: "Sajtkategóriában még mindig egy erős két számjegyű csökkenést látunk a tavalyi év márciusához képest. Azonban most a legjelentősebb csökkenés nem sajtótermékekhez hanem a gyümölcslevekhez kapcsolódik, ahol egy 26 szézalékos mennyiségi csökkenést tapasztaltunk."

A piackutató szerint a tisztítószerek egy részével is hasonló módon kezdtek el spórolni a magyarok: „Most már a márciusi hónapban öblítőknél és mosószereknél is láttunk 26 és 22 százalékos volumencsökkenést. A KSH friss jelentése szerint a boltok egy részének viszont tovább nőtt a forgalma márciusban, a magyarok pedig 11 százalékkal többet vásároltak használtcikk üzletekben mint egy évvel korábban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
élelmiszer, zöldség, drágulás, kiskereskedelem, infláció, gazdaság, kiskereskedelmi forgalom, árdrágulás, alapvető élelmiszerek,