Ideje mindenkinek felkészülni: a klímaváltozás sokáig velünk lesz

Pénzcentrum2023. április 26. 09:52

Az elmúlt hónap egyik legjobban várt tudományos újdonsága az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által készített legfrissebb szakmai jelentés volt. Az egyelőre még csak a döntéshozók által ismert dokumentum a globális gazdaságpolitikának irányt szabó alapdokumentumként funkcionál.

Az összefoglaló a fenntarthatóság problémakörét tematizáló globális klímaváltozás megállítására fókuszál és az üvegházgáz kibocsátás és a globális felmelegedés kapcsolatát mutatja be, ám üzenetét meglehetősen leegyszerűsíti. A globális klímaváltozás korlátozásának esélyét az „üvegházhatású gázok kibocsátásának valamennyi szektorban és még ebben az évtizedben történő azonnali, határozott és átfogó csökkentésében” látja - írja a Portfolio.

Napjainkban Földünk népessége és a világgazdaság folyamatosan növekszik, és mindkettő évről évre nagyobb mértékű energiafelhasználással jár. Az emberiség növekvő energiaszükségletének egyre nagyobb hányadát kívánja megújuló energiaforrások segítségével kielégíteni. Ezek az eszközök anyagukban viszont nem megújulók, hiszen elő kell állítani őket és üzemidejük végén elhasználódnak.

A világ fosszilis energiafelhasználásának a kívánt energetikai átállás, a dekarbonizáció mentén elkerülhetetlenül növekednie kell az előttünk álló évtizedekben, így tehát az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület és a globális klímacsúcsokon részt vevő politikusok által vizionált „útiterv” a globális klímaváltozás +1,5 °C-on belül történő megállítására matematikailag is lehetetlen.

Címkék:
klíma, klímaváltozás, felmelegedés, éghajlat, megújuló energia, globális felmelegedés, klímakatasztrófa, klímaválság, klímaegyezmény, klímaszorongás,