Itt van Orbán Viktor bejelentése: eddig marad az élelmiszerárstop, kamatstop Magyarországon

Pénzcentrum2023. február 27. 15:24

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött volna a tavaszi ülésszak első parlamenti ülése. Ám a kormányfő nem volt ott az ülés elején, így nem az ő beszédével nyitották meg a parlamenti ülést. Végül három óra után kezdett a kormányfő, aki beszámolt az előző országgyűlési ülés óta történtekről.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött volna a tavaszi ülésszak első parlamenti ülése. Ám a kormányfő nem volt ott az ülés elején, így nem az ő beszédével nyitották meg a parlamenti ülést.

Végül három óra után kezdett a kormányfő, aki beszámolt az előző országgyűlési ülés óta történtekről. Világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti időkhöz, 4000 milliárd forinttal többet költött az ország energiára 2022-ben, mint 2021-ben - mondta Orbán. Hozzátette, 4,6 százalékos volt a gazdasági növekedés 2022-ben. Sikerült az államadósságot és a költségvetési hiányt is csökkenteni, utóbbit 4,9%-ra, előbbit 73,5%-ra Egy éve indult a háború, amely veszteséget okoz mindenkinek - folytatta. 2023 februárjában 15 százalékkal megemelt nyugdíjat utalt a kormány a nyugdíjasoknak, és január 1-től a 30 év alatti nők szja-mentességet kaptak.

Amióta a háború tart, infláció söpör végig a világon, gazdasági válság fenyeget. Ha a háború folytatódik, akkor a hiperinfláció és a gazdasági összeomlás is fenyeget, a világon pedig senki sem érezheti magát biztonságban, akár világháború is lehet belőle - mondta.

Európában kétfajta politika van az infláció ellen, vannak, akik kivárnak, és vannak, akik beavatkoznak a gazdasági folyamatokba. Orbán szerint tisztában vannak a kockázatokkal, de ezzel a módszerrel meg tudják fékezni a drágulást. Az energiárak emelkedése miatt minden drágul. 2023 végére 1 számjegyű lesz az infláció - mondta Orbán Vitkor. Ennek érdekében eddig 20 intézkedést hoztak, 10 a munkahelyeket védi, 10 pedig a nyugdíjasokat és a családosokat.

Úgy számolnak, hogy a rezsicsökkentett rezsiárak a piaci gázár negyede, és a piaci áramár negyede lesz. 2023-ban is marad a rezsicsökkentés ebben a mostani formában - mondta Orbán Viktor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rezsicsökkentés mellett maradnak a különadók is - jelentette ki. A kormány a következő évtizedben korszerűsítik a magyar ipart, a belföldi és külföldi beruházások számára kedvező gazdaságpolitikát folytatnak majd. ehhez több energiára van szükség.

Építik, gyorsítják Paks II. építését, gázturbinás erőműveket helyeznek üzembe, és Azerbajdzsánból további gázmennyiségeket vásárolnak - jelentette be Orbán Viktor.

Címlapkép: Koszticsák Szilárd, MTI/MTVA

Címkék:
rezsi, rezsicsökkentés, infláció, gazdaság, parlament, válság, bejelentés, országgyűlés, orbán viktor, gazdasági válság, háború, rezsiemelés,