Itt a friss jelentés: embertelen drágulás jöhet 2023-ban Magyarországon, kezdődhet az igazi böjt

Koós Anna2023. február 14. 13:05

A 2022-es évben nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is rekordszintet ért el az infláció, amely 2023-ban továbbra is velünk maradhat. Nem mindegy azonban, milyen mértékű lesz, ebben pedig országonként hatalmas eltérés lehet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) friss jelentése alapján amíg Zimbabwében több mint 200 százalékos infláció várható, addig Norvégiában mindössze 3,8 százalékkal drágul majd az élet. A várható infláció hazánkban olyan magas lehet a szakértők szerint, hogy bekerülünk a TOP20 legnagyobb inflációt felmutató gazdasága közé.

Az IMF előrejelzése szerint a globális infláció 2022 végén érte el a csúcsot, viszont 2023-ban a ráták a világ számos részén várhatóan magasabbak maradnak a szokásosnál. A 2022-es 8,8%-os globális inflációhoz képest a szakértők alacsonyabb, 6,6%-os inflációt jósolnak 2023-ra, 2024-re pedig 4,3%-os rátát prognosztizálnak a legutóbbi, 2023. januári frissítés alapján. Bár 2023-ban már jóval kevesebb ország tapasztal majd kétszámjegyű inflációt - mely 2022-ben a világ felében jellemző volt -, még mindig vannak országok, amelyek messze vannak a kilábalástól. A Visual Capitalist kigyűjtötte, mely országok lakossága szenvedheti el várhatóan a legnagyobb drágulást idén - Magyarország pedig benne van a TOP20-ban.

Míg számos ázsiai országban - Japánban, Tajvanon és Kínában - az előrejelzések szerint az infláció 3%-nál alacsonyabb lesz a következő évben, az Egyesült Államokban 3,5 százalékot jósolnak, Oroszországban 5 százalékot, addig sok ország elvérezhet a vásárlóerő megőrzéséért folytatott küzdelemben. Hiperinfláció pusztíthat Zimbabwében, Venezuelában, Szudánban, Argentínában - de nem csak Afrika és Dél-Amerika országai különösen érintettek. Európában is több országban újabb inflációs rekordok dőlhetnek meg: Törökországban várhatóan 50 százalék felett lesz az infláció, Lengyelországban is 14,3 százalékot várnak. Magyarország a maga 13,3 százalékával Mianmarral holtversenyben a 20. helyet szerezte az inflációs feketelistán:

Loading...

Európán belül Románia, vagy Szlovákia sincs jó helyzetben, a TOP40-be pedig még az Egyesült Királyság is bekerült. Eközben Norvágiában 3,8 százalékos, a finneknél 3,5, a görögöknél 3,2, Svájcban 2,4 százalékos inflációt várnak. Kína, Oroszország, vagy az USA sincs kitéve olyan drasztikus inflációnak. A Visual Capitalist térképén látható, hogy hogyan alakulhat 2023-ban globálisan az infláció.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amíg a 2022-ben tapasztalt infláció hátterében főként az élelmiszer- és energiaárak emelkedése állt, az IMF szerint 2023-ban a maginfláció – amely nem tartalmazza az élelmiszer-, energia-, közlekedés- és lakhatási kiadásokat – teszi ki az infláció jelentős hányadát. Nem múltak el továbbá az ukrajnai háború és a koronavírus világjárvány gazdasági hatásai sem nyomtalanul, 2023-ra is kihatással lesznek a szakértők szerint.

Címkék:
vásárlás, törökország, magyarország, drágulás, infláció, gazdaság, szlovákia, románia, országok, ország, világ, globális, szakértő, imf, inflációs adat, infláció mértéke,