Magyarországon drágul leginkább az élelmiszer: az árstop ellenére is verjük a többi országot

Pénzcentrum2022. november 11. 10:16

Bár a kormány egyre több élelmiszerre terjeszti ki az árstopot hétről hétre szembesülünk vele, hogy továbbra is folyamatosan emelkednek az árak. Ehhez a gyenge forint, a szárazság és még sok más döntés és tényező hozzájárul. A Telex most annak járt utána, hogy miért drágulnak a hazai élelmiszerek ilyen brutálisan, miközben más európai országban nincs ilyen drasztikus áremelkedés.

Jelenleg a világon mindenütt drágul a megélhetés, azonban hazánknak az őszi élelmiszer-inflációs adataival sikerült a világ elsői közé kerülnie, olyan országok mellé, mint Szíria, Ghána, Moldova, Suriname vagy Irán. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa: az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon volt a legmagasabb az élelmiszer-infláció már szeptemberben is.

A drágulás viszont soktényezős. A piacra talán a legnagyobb befolyással a 400 forint feletti euró- és dollárárfolyam van, ami nemcsak azokra a termékekre gyakorolt jelentős hatást, amiket egy az egyben külföldről hozunk be, de az itthon, külföldi alapanyagokból előállítottakra is.

Az élelmiszerárak növekedéséhez az is hozzátesz, hogy az év első felében a hazai kereslet is feltornázta az árakat:

Az élelmiszer-fogyasztás volumenindexe majdnem 10 százalékkal emelkedett az első negyedévben, az ársapkás termékekből elkezdtek betárazni az emberek

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta el Raskó György agrárközgazdász-agrárvállalkozó. Az ársapka így ösztönözte a felhalmozási hajlandóságot, hiszen az érintett termékek egy jó része sokáig eltárolható, de a húsok a mélyhűtőben is sokáig elállnak.

Mindezek mellett drasztikusan emelkedtek a gyártási költségek is, így a cégeknek egyre kisebb esélyük van egy biztonsági háló fenntartására. Ráadásul a hazai élelmiszer-ágazatról az is elmondható, hogy alacsony az energia-es munkaerő-hatékonysága. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket Magyarországon több energiával és élőmunkával állítják elő, mint egy fejlettebb élelmiszeriparral rendelkező országban.

Címkék:
élelmiszer, forint, infláció, élelmiszerlánc, élelmiszergyártók, hazai, élelmiszeripar, élelmiszerbolt, élelmiszerárak, élelmiszerár, élelmiszer-árstop,