Jövőre satuféket nyom a hazai gazdaság? Negatívra rontotta a magyar bankok kilátásait a Moody's

Pénzcentrum2022. november 2. 15:13

Negatívra rontotta az eddigi stabilról a magyar bankszektor kilátásait a Moody's Investors Service. A cég rontotta a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzést is, jövőre a korábbi 3 helyett már csak 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak. Az infláció szerintük jövő decemberre 6,3 százalékra lassulhat.

Negatívra rontotta az eddigi stabilról hat európai bankrendszer, köztük a magyar bankszektor kilátásait szerdán a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő többek között azzal indokolta a lépést, hogy az árak és a kamatok emelkedése számos üzleti vállalkozás és háztartás hitelképességét érinti, és emiatt új problémás kinnlevőségek keletkezhetnek - írja az rtl.hu.

A magyar bankrendszerről összeállított hatoldalas elemzésében a Moody's azt írta, hogy várakozásaik szerint a magyar GDP-növekedési üteme az idénre valószínűsíthető 5,5 százalékról 2023-ban 0,8 százalékra lassul. A hitelminősítő jövő évi előrejelzését csökkentette, hiszenkorábban 3 százalékhoz közeli növekedést vártak 2023-ra a magyar gazdaságban. A negatív korrekciót a Moody's szerint a fogyasztói infláció és a kamatok jelentős emelkedése indokolja, valamint az, hogy gyengül a magyar gazdaság fő exportpartnereinek kereslete is.

A hitelminősítő szerint a bankok nyereségének jelentős részét elvonó kormányzati intézkedések (például a bankadó, és az extraprofitadó) bizonytalan környezetet teremtettek, amely tovább gyengítette a magyar bankok vonzerejét a külföldi befektetők számára. A magyar bankok jelentős likviditási tartalékot tartanak fenn ezután is, de e tartalék várhatóan fokozatosan csökken a háztartások megtakarításainak csökkenése miatt - áll a helyzetértékelésben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Moody's ugyanakkor aláhúzta, hogy a magyar bankok veszteségfedezeti tartalékai bőségesek. A hitelminősítő által besorolással ellátott magyar bankok hitelveszteség-tartalékai 2021 végén a nem teljesítő hitelállomány 94 százalékát fedezték. A vállalat tavaly szeptember 24-én egy fokozattal a jelenleg is érvényes "Baa2-re" javította a magyar államadós-osztályzat besorolását, amelynek kilátása azóta is stabil.

Címkék:
magyarország, infláció, gazdaság, bankok, előrejelzés, gdp, kamatok, gdp-növekedés, hitelminősítő, moodys,