Megszólalt Matolcsy György a kemény kamatemelés után: a szigorítás folytatódni fog

Pénzcentrum2022. szeptember 27. 16:16

A keddi 125 bázispontos kamatemeléssel a 16 hónapig tartó kamatemelési ciklust lezárta a jegybank, de a monetáris szigorítás folytatódik - jelentette be Matolcsy György az MNB keddi döntése után. A jegybank elnöke szerint a jelenlegi kamatszint mellett "nincs értelme tovább menni felfelé".

Az alapkamat jelenlegi szintjével a kamatkondíciók kellően szigorúvá váltak- állapította meg a Magyar Nemzeti Bank, ez pedig biztosítja az inflációs cél elérését, ezért a mai, vártánál nagyobb kamatemelést követően az alapkamat-emelési ciklus leállításáról döntöttek - áll a jegybanki döntést értelmező közleményből.

A dokumentum kiemelte, hogy a szigorú monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak, előretekintve a likviditás szűkítése és a monetáris transzmisszió további erősítése kerül az MNB fókuszpontjába, aminek érdekében a jegybank a jövőben újabb intézkedésekről dönthet.

A 2020-as évtizedet meg kell nyernünk, ehhez el kell kerülni, hogy a növekedés hitelből, a jövő terhére valósuljon meg

- emelte ki Matolcsy György, aki korábban négy feltételhez kötötte a kamatemelések lezárását:

  • Az előretekintő reálhozamunk már pozitív.
  • Az inflációs kilátások az eddigi felfelé mutatóról kiegyensúlyozottak lettek.
  • Az elmúlt hónapokban egyértelműen közeledtek az álláspontok a magyar kormány és az Európai Bizottság között.
  • A monetáris transzmisszió javult az fx-swap piacon és az állampapírpiacon is.

A kamatemeléssel leállunk, de a monetáris szigorítás folytatódik a másodkörös hatások elkerülése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében

- erősítette meg Virág Barnabás. A Monetáris Tanács tárgyalta, majd elfogadta a jegybank új makrogazdasági prognózisát. Az infláció a következő hónapokban még emelkedő pályán marad, de emögött jórészt a monetáris politika hatáskörén kívül eső tényezők vannak.

A növekedési kilátások általában a világban romlottak, ennek megfelelően az előrejelzésünket is rontottuk

- mondta Virág Barnabás alelnök. Hozzátette, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

a kockázatok az infláció esetében kiegyensúlyozottá váltak, a növekedés esetében pedig lefelé mutatnak

A jó átmeneteket folytatni kell

A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy vissza kell térni az egyensúlyi növekedés pályájára, fel kell gyorsítani a jó átmeneteket Magyarországon, az energiahatékonysági átmenetet, a digitális átmenetet, a felsőoktatás reformját - üzente a jegybank elnöke, amihez természetesen tőke kell.

Magyarország az infláció és aze energiaárrobbanás mellett egy sor kockázattal néz szembe, az államháztartási deficit elfogadhatatlanul magas és a folyó fizetési mérleg hiánya veszélyes tartományba ért.

Nem megyünk tovább, mert nincs értelme egy két számjegyű alapkamatnál tovább menni felfelé és a globális inflációs környezetből is kedvező adatok érkeznek

- emelte ki Matolcsy.

Címlapkép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, MTI/Koszticsák Szilárd

Címkék:
mnb, jegybank, infláció, kamatdöntés, matolcsy györgy, inflációs adat, infláció mértéke, mnb kamatdöntés,