Brutális jelentés érkezett: már a 20 százalék felé száguld a magyar infláció

Pénzcentrum2022. szeptember 16. 11:58

Az uniós statisztikai hivatalnál már az augusztusi inflációban figyelembe vették a magasabb lakossági rezsidíjakat. A magyarországi immár a negyedik legmagasabb érték az EU-ban, csak a balti országokban nőnek gyorsabban az árak.

Az Eurostat jelentése alapján Magyarországon 18,6 százalékos volt az infláció augusztusban. Ez azt jelenti, hogy júliushoz képest 3,7 százalékpontos volt a növekedés, amivel a miénk a legmagasabb érték az unióban.

Ezzel szemben a KSH a hónap elején 15,6 százalékos adatot közölt ugyanerre az időszakra. Az eltérő számokat azzal lehet magyarázni, hogy az Eurostat módszertana szerint már az augusztusi mutatóba beleszámolták a rezsidíjak augusztus 1-ével hatályba lépett emelését. A részletes adatokból ugyanis egyértelműen kiderült, hogy valóban a rezsiárak emelése miatt nőtt ekkorát hazánkban az infláció.

A lakásfenntartással kapcsolatos tételek költségeinek növekedése ugyanis összességében 29,8 százalékos volt augusztusban, míg az energia (elektromosság, gáz és egyéb üzemanyagok) esetében ez a szám 49,6 százalék volt. Ezek közül kiemelkedő a gáz inflációja, ami a múlt hónapban a számítások szerint 114 százalékra ugrott, miközben a megelőző hónapokban 1 százalék maradt, miután nem volt áremelés.

Címkék:
gáz, magyarország, infláció, eurostat, inflációs adat, eurostat adatok, infláció mértéke,