Lejtmenetben az ingatlanpiac: ilyen infláció mellett senki nem mer építkezésbe kezdeni

Pénzcentrum2022. június 30. 10:36

Nem csak a magas infláció, az emelkedő kamatok is megnehezítik a gazdasági élet szereplőinek tevékenységét, a növekedésnek ezzel együtt is megmaradnak a támaszai – írta meg a Világgazdaság.

A monetáris tanács kedden 185 bázisponttal, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot és további kamatemeléseket is kilátásba helyezett. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint bár a gazdaság több tartóoszlopát is erősen érinti a jegybank kamatemelése, mégis az ingatlanpiac az, ami egyértelműen megsínyli ezt a helyzetet.

A szakértő szerint idén akár 9-10 százalékra is emelkedhet az alapkamat, és ilyen magas kamat mellett senki se fog belevágni egy lakáshitel felvételébe. Itt tehát a növekedés egy nagyon fontos része kiesik. Suppan Gergely azonban azt is megjegyezte, hogy reményei szerint az enyhülő chiphiány vagy a beépülő ipari kapacitások adhat még egy löketet a piacnak.

A jegybank vélhetően azzal kalkulál, hogy október elsejétől megszűnnek az ársapkák

– mutatott rá Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az inflációs adatokban meglévő eltérésekre. Elmondta, hogy csak így lehetséges elérni a jegybank által előrejelzett inflációs pályát, ez lehet a magyarázat arra, hogy ilyen drasztikusan emelte az inflációs várakozását idénre és jövőre is. A probléma az elemző szerint az lehet, hogy ha továbbra is megmaradnak az ársapkák és úgy számolunk ilyen mértékű drágulással.

Címkék:
jegybank, infláció, jegybanki alapkamat, ingatlanpiac, elemzők, inflációs adat, infláció mértéke,