16 °C Budapest
Kemény sarcot fizethet az OTP: ennyit szednek le róluk a különadók

Kemény sarcot fizethet az OTP: ennyit szednek le róluk a különadók

2022. június 8. 16:31

A hosszú hétvégén megjelent az a magyar közlöny, amelyben a költségvetés kiigazításához szükséges különadók részletszabályozását is megismerhettük. A bankszektortól a kormány 250 milliárd forintot vár banki különadó címén, és további 50 milliárd forintot a tranzakciós illeték megemeléséből. A lehetséges hatásokról most az OTP adott ki közleményt.

Nagy terhet kap a bankszektor, a múlt hétvégén megjelent rendelet kimondja hogy a különadó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti, az adóévet megelőző adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. A különadó mértéke 2022-ben 10%, 2023-ban 8%.

A kormány a bankszektort terhelő különadóból 250 milliárd forint bevételre számít, ezen felül a tranzakciós illeték megemeléséből további 50 milliárd forint lehet a költségvetési bevétel, ezzel az energiaszektor (nagyrészt Mol) mellett a bankszektor lesz a legnagyobb költségvetési befizető a különadókból.

Mennyit fizet az OTP?

Május 26-án egy háttérbeszélgetésen Nagy Márton és Rogán Antal beszélt a különadók részleteiről. Ott az hangzott el, hogy a kormány számításai szerint a bankszektor nettó kamateredménye 2300 milliárd forint volt 2021-ben, és ebből jön le a 250 milliárd forintos extraprofitadó, ami 11-12%-os kulccsal adóztatott nettó kamateredményt jelent. Arról is beszélt Nagy Márton, hogy a 250 milliárd forintból melyik szereplők mennyit fizetnek és itt megemlítette, hogy akinek több lakossági betétje van, az többet fizet arányaiban, mintha a mérlegfőösszeg szerint lenne szétosztva a plusz teher. Ez alapján az OTP a teljes 250 milliárd forintos banki extraprofitadó 33 százalékát viseli, miközben Nagy Márton elmondása szerint a mérlegfőösszeg-arányos banki különadó 25%-át fizeti be. A 250 milliárd forintos, bankszektorra kivetett különadóval és a Nagy Márton által említett egyharmados részesedéssel számolva 82,5 milliárd forint extra teher adódna az OTP-re.

Most az OTP is előállt a saját számításával, a ma reggel megjelent közleményben azt írják, hogy az OTP magyarországi csoporttagjait 2022-ben 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli. Vagyis, ha a teljes szektorra 250 milliárd forint extra teherrel számolunk, akkor az OTP részaránya 31,3 százalék lenne, írta a Portfolio.

A különadók bejelentése előtt a várakozások átlaga alapján az elemzők azzal számoltak, hogy a bankcsoport 172 milliárd forint profitot ér el idén. A 78 milliárdos befizetési kötelezettség adózott eredményhatása számításaink szerint közel 71 milliárd forint lehet, vagyis (ha nem számolunk áthárítással) az OTP 2022-re várt profitjának 41 százalékát viheti el a különadó. Ez a tétel 2022 második negyedéve során egy összegben kerül könyvelésre és a korrigált eredménykimutatás szerkezetben a korrekciós tételek között kerül bemutatásra. A 2023-ban fizetendő extraprofit adó számviteli kezelése jelenleg egyeztetés alatt áll.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A ma reggel megjelent közleményben egyébként az OTP igyekszik hangsúlyozni, hogy egy olyan időszakban terheli a kormány a bankot, amikor az részben az orosz-ukrán háború miatt veszteséges volt az első negyedévben, a magyarországi alaptevékenységben a kamatmarzs pedig az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent, ez az érvelés vélhetően arra reflektál, hogy a kormány szerint a bankok extra profitot érnek el a jelenlegi környezetben, mivel olcsón jutnak forráshoz, amit aztán jóval magasabb kamatok mellett helyeznek ki/fektetnek be. A közleményben a következő áll:

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus következtében az OTP Csoport 2022 első negyedévében
konszolidált szinten 33,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ezen belül a magyarországi alaptevékenység, az OTP Core kapott osztalék nélküli adózott vesztesége 78,4 milliárd forintot tett ki.  Mindemellett, 2022 első negyedévében az OTP Core korrigált nettó kamateredménye 4 milliárd forinttal elmaradt a 2021 negyedik negyedévi 107,7 milliárd forintos értéktől, így az OTP Core első negyedéves nettó kamatmarzsa az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent (negyedév/negyedév alapon 26, év/év alapon 4 bázisponttal), és mindössze 7 bázisponttal haladta meg a történelmi mélypontot jelentő 2020 negyedik negyedéves szintet.

Az OTP árfolyama tegnap újra nyomás alá került, 2,8 százalékot esett, idén már 45 százalékot zuhant az OTP árfolyama.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 16:57
A két cég a szeptember végi határid lejártát követen, az utolsó pillanat után végül mégis megegyezet...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 16:17
Az árak drasztikus emelkedése miatt most minden eddiginél jobban kell takarékoskodnunk. Ez a helyzet...
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?