7 °C Budapest
Kemény sarcot fizethet az OTP: ennyit szednek le róluk a különadók

Kemény sarcot fizethet az OTP: ennyit szednek le róluk a különadók

2022. június 8. 16:31

A hosszú hétvégén megjelent az a magyar közlöny, amelyben a költségvetés kiigazításához szükséges különadók részletszabályozását is megismerhettük. A bankszektortól a kormány 250 milliárd forintot vár banki különadó címén, és további 50 milliárd forintot a tranzakciós illeték megemeléséből. A lehetséges hatásokról most az OTP adott ki közleményt.

Nagy terhet kap a bankszektor, a múlt hétvégén megjelent rendelet kimondja hogy a különadó alapja a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény szerinti, az adóévet megelőző adóévi éves beszámoló alapján meghatározott nettó árbevétel. A különadó mértéke 2022-ben 10%, 2023-ban 8%.

A kormány a bankszektort terhelő különadóból 250 milliárd forint bevételre számít, ezen felül a tranzakciós illeték megemeléséből további 50 milliárd forint lehet a költségvetési bevétel, ezzel az energiaszektor (nagyrészt Mol) mellett a bankszektor lesz a legnagyobb költségvetési befizető a különadókból.

Mennyit fizet az OTP?

Május 26-án egy háttérbeszélgetésen Nagy Márton és Rogán Antal beszélt a különadók részleteiről. Ott az hangzott el, hogy a kormány számításai szerint a bankszektor nettó kamateredménye 2300 milliárd forint volt 2021-ben, és ebből jön le a 250 milliárd forintos extraprofitadó, ami 11-12%-os kulccsal adóztatott nettó kamateredményt jelent. Arról is beszélt Nagy Márton, hogy a 250 milliárd forintból melyik szereplők mennyit fizetnek és itt megemlítette, hogy akinek több lakossági betétje van, az többet fizet arányaiban, mintha a mérlegfőösszeg szerint lenne szétosztva a plusz teher. Ez alapján az OTP a teljes 250 milliárd forintos banki extraprofitadó 33 százalékát viseli, miközben Nagy Márton elmondása szerint a mérlegfőösszeg-arányos banki különadó 25%-át fizeti be. A 250 milliárd forintos, bankszektorra kivetett különadóval és a Nagy Márton által említett egyharmados részesedéssel számolva 82,5 milliárd forint extra teher adódna az OTP-re.

Most az OTP is előállt a saját számításával, a ma reggel megjelent közleményben azt írják, hogy az OTP magyarországi csoporttagjait 2022-ben 78,3 milliárd forintnyi befizetési kötelezettség terheli. Vagyis, ha a teljes szektorra 250 milliárd forint extra teherrel számolunk, akkor az OTP részaránya 31,3 százalék lenne, írta a Portfolio.

A különadók bejelentése előtt a várakozások átlaga alapján az elemzők azzal számoltak, hogy a bankcsoport 172 milliárd forint profitot ér el idén. A 78 milliárdos befizetési kötelezettség adózott eredményhatása számításaink szerint közel 71 milliárd forint lehet, vagyis (ha nem számolunk áthárítással) az OTP 2022-re várt profitjának 41 százalékát viheti el a különadó. Ez a tétel 2022 második negyedéve során egy összegben kerül könyvelésre és a korrigált eredménykimutatás szerkezetben a korrekciós tételek között kerül bemutatásra. A 2023-ban fizetendő extraprofit adó számviteli kezelése jelenleg egyeztetés alatt áll.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A ma reggel megjelent közleményben egyébként az OTP igyekszik hangsúlyozni, hogy egy olyan időszakban terheli a kormány a bankot, amikor az részben az orosz-ukrán háború miatt veszteséges volt az első negyedévben, a magyarországi alaptevékenységben a kamatmarzs pedig az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent, ez az érvelés vélhetően arra reflektál, hogy a kormány szerint a bankok extra profitot érnek el a jelenlegi környezetben, mivel olcsón jutnak forráshoz, amit aztán jóval magasabb kamatok mellett helyeznek ki/fektetnek be. A közleményben a következő áll:

Az orosz-ukrán fegyveres konfliktus következtében az OTP Csoport 2022 első negyedévében
konszolidált szinten 33,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, ezen belül a magyarországi alaptevékenység, az OTP Core kapott osztalék nélküli adózott vesztesége 78,4 milliárd forintot tett ki.  Mindemellett, 2022 első negyedévében az OTP Core korrigált nettó kamateredménye 4 milliárd forinttal elmaradt a 2021 negyedik negyedévi 107,7 milliárd forintos értéktől, így az OTP Core első negyedéves nettó kamatmarzsa az emelkedő hozamkörnyezet ellenére csökkent (negyedév/negyedév alapon 26, év/év alapon 4 bázisponttal), és mindössze 7 bázisponttal haladta meg a történelmi mélypontot jelentő 2020 negyedik negyedéves szintet.

Az OTP árfolyama tegnap újra nyomás alá került, 2,8 százalékot esett, idén már 45 százalékot zuhant az OTP árfolyama.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem