Borúlátó az MNB-alelnök: hónapokon belül jöhet a kétszámjegyű infláció Magyarországon

Pénzcentrum2022. május 17. 12:30

A világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit negatív reálkamattal lehetetlen leküzdeni. A magas infláció elleni küzdelem legfontosabb eszköze a kamatok további emelése, ezért a következő hónapokban fokozatos, de változatlanul határozott kamatemelési szakasz következik a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint. Az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya az elmúlt időszakban pedig jottányit se változott, a 100 bázispontos lépésközzel pedig nem könnyű megtalálni az ideális kamatszintet, ezért kisebb lépésközöket tervez alkalmazni az MNB ezután, számolt be a Portfolio.

A Portfolio mai Hitelezés 2022 konferenciájának nyitóelőadásán beszélt Virág Barnabás, az MNB alelnöke, aki beszédében elmondta, hogy a jelenleg fennálló inflációs helyzetet az MNB nem értékeli átmenetileg, hiszen a világ egy magas inflációs közegbe lépett, amit mostanra már szinte mindenki elismer. Egyelőre nem tudni, hogy ez most az első félidő-e, vagy az első harmad esetleg az első negyed. 30, 60 napra és egy negyedévre is nagyon nehéz előre jelezni, hogy mi várható.

Emellett állandó folyik arról, hogy a hetvenes vagy a negyvenes évek inflációs közegét látjuk-e, mindenesetre többtényezős, komplex inflációs problémával szembesülünk. Az elmúlt 100 év inflációs időszakaival a jelen helyzet nem hasonlítható össze teljes egészében, de összességében mindháromból hordoz magán jegyeket. Az MNB alelnöke felemlegette, hogy a jelenlegi pénzromlás több tényezőre is visszavezethető: ilyen a Covid miatti ellátás-lassulás, a chiphiány, a növekvő nyersanyag árak, vagy a koncentrált kereslet-növekedés is, de ezt a sort még a végtelenségig folytathatjuk.

Virág Barnabás elmondta, ahhoz, hogy az infláció elleni küzdelem hatékony legyen arra van szükség, hogy növekedjenek a reálkamatok és elérjünk egy pozitív tartományt. Az év eleji átárazások pedig az alelnök szerint az idei év első hónapjaiban a szokásos többszöröse volt, ráadásul ezek közel felét az élelmiszerárak változása okozta. Emellett pedig a költségnyomás változatlanul erős, így az infláció várhatóan tovább fog emelkedni. Ugyanis, ha a fogyasztói árindexből kivesszük a hatósági áras termékeket, akkor akár 3-4 szeres átárazásokat is láthatunk a megszokotthoz képest. Az pedig egyáltalán nem látszik, hogy ez a folyamat a közeljövőben csillapodni fog, egyértelműen felszálló szakaszban van még mindig az infláció.

Magyaroroszágon sem elkerülhető, hogy kétszámjegyú tartományba emelkedjen az infláció a következő hónapokban – hangzott el Virág Barnapás sötét jóslata. Az MNB alelnöke elmondta, hogy a jegybank nagyon hamar kezdte meg a kamatemelési ciklusát, és 570 bázisponttal a legnagyobb emelést hajtotta végre. Ezáltal pedig a normális és a reálkamatok tekintetében is a legmagasabb szintet tartjuk a régióban.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mindezeket pontosan hogyan is lehet kezelni. Virág szerint ha a globális helyzet nem oldódik meg, az meg fogja nehezíteni ezt a kérdést, de mindenképpen a Magyarországra kell koncentrálni ebben az esetben, és 4+1 lépét állapított meg, amiknek elmondása szerint összhangban kell lennie:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • folytatódnia kell a monetáris szigorításnak
  • ezt ki kell egészíteni egy fegyelmezett költségvetési politikával és legalább a hiánycélokat hozni kell
  • erősíteni kell a piaci versenyt azokban a szektorokban, ahol ez jelenleg nem jellemző
  • egyének szintjén is kooperatív magatartást kell mutatni

Ezek Virág szerint mind megoldható feladatok rövidtávon, az ötödik, plusz egy feladat az, ami középtávra szól: fenntartható növekedési reformokat kell hozni.

Címlapkép: Stiller Ákos / Portfolio

Címkék:
mnb, drágulás, infláció, konferencia, jövő, megoldás, pénzromlás, portfolio konferencia, árdrágulás, infláció mértéke,