Évközi béremelés jöhet Magyarországon: ennyivel kalkulálhatnak a dolgozók

Pénzcentrum2022. május 16. 19:45

Autóipari beszállítókkal tárgyal a Vasas Szakszervezeti Szövetség, akik szerint a munkáltatók többsége magától kínál béremelést, hogy megfékezze az ágazatot súlytó munkaerőhiányt, számolt be az RTL Klub Híradó.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség autóipari beszállítókkal kezdett el tárgyalni a béremelésről. Sok cég magától ajánlotta a kompenzációt, amivel leginkább az ágazatot súlytó munkaerőhiányt szeretnék megfékezni. Ezek viszont egyáltalán nem tipikus esetek a Munkaadók és a Gyáriparosok Szövetsége szerint, ők ugyanis úgy számolnak, hogy a cégek többségénél már nem várható az idén béremelés.

Az RTL értesülései szerint egyelőre 14 autóipari beszállítóval tárgyal a Vasas Szakszervezeti Szövetség, akik szerint a vállalatok mind a munkaerőmegtartásával küzdenek. Az érintett cégeknél összesen 10 ezren dolgoznak, többségük pedig idén legalább 10 százalékos bérfejlesztést kapott az infláció okán, és az év második felében is további emelésre számíthatnak.

A bérek mellett viszont súlyos problémának számít az orosz-ukrán háború miatt fennálló alkatrészhiány. Ez ugyanis egyrészről azzal jár, hogy a munkaidő teljesen kiszámíthatatlanná válik, másrészről pedig a beszállítóknak is megemelkedtek a költségeik, így nehezebben tudják a munkások béremelését kifizetni. A híradóból kiderül, hogy a gyártás egy percre se állt le, csak átalakult: ha nem kapnak megfelelő alkatrészt, akkor akár napokig nem tudnak dolgozni, majd ha sikerült beszállítani, akkor van, hogy hétvégén is, akár egy héten keresztül dolgoznak szünet nélkül.

Címkék:
szakszervezet, munkaerőhiány, tárgyalás, autóipar, szövetség, munkások, szakszervezetek, autóipari beszállítók, autóipari válság,