Rengetegen kérnek menedéket Magyarországon a háború elől: nem utaznak tovább, itt telepszenek le

MTI2022. március 28. 20:23

Lakosságarányosan eddig Magyarországra érkezett a legtöbb, a hétfői adatok szerint 530 587, az ukrajnai háború elől menekülő ember - közölte a kormányszóvivő a humanitárius tanács ülése után tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Szentkirályi Alexandra elmondta, a menedékes kérelmek száma is napról napra emelkedik, 7947 ember nyújtott be ilyen kérelmet az elmúlt bő egy hónapban.

Értékelése szerint a háború kitörése óta eltelt időt elképesztő munka és óriási összefogás jellemezte, a magyar kormány, a segélyszervezetek, a civilek, az önkormányzatok az első percben reagáltak a humanitárius válságra.

A kormányszóvivő ismertetése szerint az egy hete a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton 9474 embernek segítettek. Hozzátette: a csarnokban van étel, ital, orvosi ellátás, lehet tisztálkodni, segítenek az utazásszervezésben, van internet-hozzáférés és gyereksarok; a MÁV nemzetközi jegypénztárat működtett itt. Kitért arra, hogy a vasúttársaság hétfő reggelig az Ukrajnából menekülőknek 173 ezer  szolidaritási jegyet állítottak ki, amely ingyenes utazást biztosít az ország határain belül.

Az ideérkezőknek biztosított az egészségügyi ellátása, a gyógyszerfelírás vagy bármilyen egészségügyi ellátás - részletezte. Szentkirályi Alexandra elmondta, hétfőtől a Fővárosi Kormányhivatal gyámügyi főosztálya is segíti a BOK csarnokban a kísérő nélküli kiskorúakat. Közölte, az egészségügy munkáját azzal segítik, hogy az egészségügyben dolgozók és a mentők is kérhetnek ukrán nyelvű tolmácsot.

A szóvivő azt mondta, növekszik azon gyermekek száma is, akik részt vesznek a közoktatásban: 181 óvodás gyermek és 758 iskolás jár magyarországi intézménybe. Úgy folytatta: a köznevelési intézményekben az a cél, hogy a gyerekek minél gyorsabban integrálódjanak. A kormány a kötelező iskoláztatáson felül heti öt délutáni egyéni foglalkozást biztosít az érintett tanulóknak, ezért havi 130 ezer forint többlettámogatást kapnak az Ukrajnából érkező menekülőket befogadó iskolák, köznevelési, illetve szakképzési intézmények - mondta. Hozzátette: az érettségire készülőknek biztosítják a magyar érettségit, vagy a korábbi jelentkezés módosítását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szentkirályi Alexandra elmondta, azokat, akik Magyarországon terveznek maradni, segítik abban, hogy minél hamarabb munkát vállaljanak. Közölte, nemcsak a munkavállalókat, hanem a munkaadókat is segítik. Hozzátette: a BOK csarnokban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által megbízott cég segít munkavállalási kérdésekben. Emlékeztetett arra is, hogy a munkáltató támogatást kaphat a február 24-ét követően a határt átlépő ukrán, vagy kettős állampolgárok munkavállalása esetén a lakhatási és az utazási költségekhez. A támogatás a költségek 50 százaléka, de legfeljebb 60 ezer forint - jegyezte meg.

Címkék:
támogatás, magyarország, menekültek, háború, orosz-ukrán háború, menekült,