Bődületesen elszállt az infláció: európai rekordon a magyar drágulás

Pénzcentrum2022. március 4. 09:34

2005 óta 80 százalékkal drágultak az asztalosok, vízvezeték-szerelők, illetve a villanyszerelők szolgáltatásai, és ennyivel kell többet fizetni a zöldségért, krumpliért. Magyarországon a dohányáruk drágulása rekordszinten van Európában.

A 27 uniós országot figyelembe véve az árak átlagosan 12 százalékkal nőttek fél év alatt, és leginkább a lakhatással kapcsolatos, és rezsiköltségek emelkedtek, valamint a szeszesitalok, dohányáruk ára ugrott meg, mindkét kategóriában 20 százalékos drágulás tapasztalható - írta a 24.hu. Utóbbi átlagát Magyarország is felhúzta, nálunk ugyanis hét év alatt átlagosan másfélszeresére nőtt az ebben a kategóriában található termékek ára. A cigaretta ára 67, a dohányé 83, az egyéb dohánytermékeké pedig 128 százalékkal nőtt 2015 óta.

Az Eurostat inflációs adatai szerint az 52,1 százalékos növekedéssel csúcstartók vagyunk: egyik vizsgált országban sem tapasztaltak ennél nagyobb drágulást a szeszesitalnál és a dohánynál. Második helyen van az EU-n kívüli Norvégia, és Belgium, ahol a lakhatással kapcsolatos, illetve rezsiköltségek 51,8, illetve 47,1 százalékkal nőttek.

Magyarországon egyetlen kategóriában kerülnek kevesebbe a termékek, mint 2005-ben, ami a hírközlés. Ugyanis hiába nőtt a postai szolgáltatások díja bő negyven százalékkal, a mobiltelefonok ugyanennyivel kerülnek kevesebbe.

Itthon átlagosan negyedével többet kell fizetni mindenért a hét évvel ezelőtti árakhoz képest, amivel másodikak vagyunk az európai rangsorban, Litvánia csak 0,4 százalékponttal előz minket. Kiemelkedően, 80 százalékkal drágltak az asztalosok, vízvezeték-szerelők, illetve a villanyszerelők szolgáltatásai, és ennyivel kell többet fizetni a zöldségért, krumpliért. 60 százalékkal többe kerülnek a virágok, közel 70 százalékkal többért dolgozik a festő.

Címkék:
árak, magyarország, európai unió, drágulás, infláció, gazdaság, eurostat, áremelkedés, eu, árszínvonal, termékek, árdrágulás,