Orosz-ukrán háború: ennyire fájnának a magyar gazdaságnak az EU-s szankciók

Pénzcentrum2022. február 24. 15:44

Igen komoly gazdasági szankciókat vezethet be az Európai Unió Oroszországgal szemben az ukrajnai agresszió miatt - amelynek legfrissebb történéseit itt tudod követni a Pénzcentrumon. Az Európai Parlament az éjjel határoz a lépésekről, amelyeket a magyar kormány is támogatni fog. Ám, mint az a kormányzati tájékoztató oldalról kiderült, hazánk 13 orosz régióval áll gazdasági kapcsolatban, és főképpen gépeket, feldolgozott termékeket exportálunk Oroszországba. 2019-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 6,5 milliárd dollárt tett ki.

Csütörtök hajnalban megindult az offenzíva: Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az Európai Unió kemény gazdasági szankciókat tervez az oroszok ellen: "szilárdan, egységesen és eltökélten adunk választ az ok nélküli orosz agresszióra. Az Európai Parlament támogatja a példátlan európai és nemzetközi válaszlépéseket, köztük az új és szigorú szankciókat, amelyek révén a Kremlnek felelősséget kell vállalnia lépéseiért" - közölte az EP.

Brüsszelben éjjel tanácskoznak a lépésekről, a NATO pedig péntekre hívott össze válságstábot. A kemény gazdasági szankciókat a magyar kormány is minden bizonnyal támogatni fogja. Ugyanakkor hazánkat elég szoros gazdasági szálak fűzik Oroszországhoz, úgyhogy a válaszlépések akár a magyar gazdaságot is érzékenyen érinthetik.

Ilyenek a gazdasági kapocsolataink Oroszországgal

A magyar-orosz gazdasági együttműködésről szóló kormányzati portál szerint állami szinten közvetlenül az Oroszországi Föderáció szubjektumai (régiói) közülük eddig 13-mal írt alá Magyarország gazdasági együttműködési megállapodást.

2019-ben a kétoldalú kereskedelmi forgalom 6,5 milliárd dollárt tett ki, ami csekély 0,7%-os növekedést takar a 2018. évhez képest. Magyarország importja 3%-kal csökkent és 4,47 dollárt tett ki. Az Oroszországba irányuló magyar export 2,03 Mrd USD volt, és 12%-kal növekedett 2018-hoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tájékoztató oldal szerint Oroszország Magyarországra irányuló exportjában továbbra is kimagasló részarányt képvisel az energiahordozók árucsoportja – azon belül is a fosszilis energiahordozók. A nyersanyagokon, gépeken és szállítóeszközökön kívül hazánk elsősorban feldolgozott termékeket importál Oroszországból vegyi áru formájában.

Hazánk oroszországi exportjának közel 48%-át a feldolgozott termékek, azon belül is elsősorban a vegyi áruk (gyógyszerek, gyógyszerkészítmények) teszik ki. A második legjelentősebb export termékcsoportunk közel 40%-os részesedéssel a gépek és szállítóeszközök. Bár a 2014-ben bevezetett élelmiszeripari embargó erősen visszavetette Magyarország kivitelét ebben az ágazatban, az élelmiszerek és élő állat termékcsoport exportja növekedett, így több mint 9%-os a részaránya. A legfontosabb exportcikkeink ezen termékcsoporton belül: élő állat, vetőmag, állati takarmány, zöldség-gyümölcs, szaporítóanyag - írja a kormányzati portál.

Magyar export szempontjából perspektivikus ágazatok, termékcsoportok

  • Mezőgazdaság (élő állat, vetőmag, mezőgazdasági technológia, genetikai állomány megújítása);
  • élelmiszeripari gépgyártás (konzervipari, tejfeldolgozó, húsfeldolgozó, gyümölcs- és zöldségfeldolgozó berendezések);
  • gyógyszeripar, egészségügyi berendezések gyártása, orvostechnológia;
    járműipar;
  • vízipar, környezetipar, közműgazdálkodás; együttműködés a legfejlettebb technológiák (pl. űripar, nukleáris energetika, ICT-szektor) terén.

Címkék:
európai parlament, magyarország, európai unió, gazdaság, oroszország, eu, szankció, orosz, háború, orosz-ukrán háború, nato,