Hiába az emelkedő bérek: komoly probléma a kis cégeknek a munkaerőhiány

Pénzcentrum2021. november 10. 19:07

Már a cégek harmadának jelent komoly nehézséget a növekvő munkaerőhiány – derül ki az egyik bank "kkv bizalmi indexének" legfrissebb eredményeiből. Így a következő egy évben a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál dolgozók fizetése várhatóan újra olyan ütemben nőhet, mint a járvány előtt. A középvállalkozások, illetve a mezőgazdasági cégek terveznek leginkább béremelést.

Amíg év elején a kkv-k 26 százalékának volt nehéz megtalálni a megfelelő kollégákat, ma már 33 százalék számít erre a K&H kkv bizalmi index kutatás harmadik negyedéves eredményei alapján. Ezzel párhuzamosan a bérek is emelkedhetnek: a mikro-, kis- és középvállalkozások 8,4 százaléka tervez ugyanis emelést a következő egy évben. A kutatásban részt vevő cégek 77 százaléka szerint növekedni fognak a fizetések a saját szektorukban. Utoljára 2019 második negyedévében kalkuláltak ennyien béremelkedéssel.

A kkv-k bérnövekedési várakozásai már a járvány előtti időszakot idézik. Akkor stabilan legalább 8 százalékos emelésre számítottak, és nagyjából 80 százalék kalkulált a fizetések emelkedésével. A várakozások az idei év kezdete óta újra folyamatosan növekednek, ezért már egyértelműen trendről beszélhetünk, amire a frissen bejelentett minimálbér-emelés még inkább ráerősíthet

– értékelte az eredményeket Rammacher Zoltán, a bank kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Eltérő várakozások méret, szektor és régiók szerint

Szektorok szerinti bontásban leginkább a mezőgazdaság vár béremelést (79%) és a legnagyobb átlagos növekedéssel is itt kalkulálnak (9,2%). Legkevésbé az ipari, építőipari cégek várnak magasabb fizetéseket (70%), emiatt a legkisebb mértékű emelkedésre is itt számítanak (7,5%).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Méret szerint is van eltérés a cégek bérváltozással kapcsolatos várakozásaiban: minél nagyobb egy cég, annál jelentősebb emelkedésre számít. A 100 millió forint alatti árbevételű mikrocégek 72 százaléka, a 100 és 300 millió forint közötti árbevételű kisvállalkozások 78 százaléka, a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező középvállalkozásoknak pedig 83 százaléka számít magasabb fizetésekre.

Bár régiók szerint kelet és nyugat között nincs nagy eltérés – 80, illetve 81%-uk vár emelést –, a központi régióban magasabb a változatlanságot remélők aránya (24%), és csak 74 százalék számít növekedésre.

Címkék:
kkv, cégek, fizetések, kkv szektor, cégek beszámolói, várakozások,