Sokkoló ábrákon a bizonyíték, hogy komoly baj van a magyar minimálbérrel

Pénzcentrum2021. május 7. 17:30

Hiába emelkedik bő 20 éve töretlenül a minimálbér összege Magyarországon, európai viszonylatban így is elhanyagolható a mértéke. Nemcsak a cseheknél, és a szlovákoknál, de még Romániában is többet kapnak a minimálbérre bejelentett dolgozók.

Az ezredforduló óta évről-évre emelkedik a minimálbér összege Magyarországon; jelenleg (idén nem sikerült időben megállapodni, így csak 2021. február 1-től hatályos az új összeg) 167400 forintos minimum jár az ezen a jogcímen foglalkoztatott dolgozóknak.

Noha ez az összeg sokszorosa a 2000-ben hatályos 25500 forintnak, európai viszonylatban így sem tekinthető kiemelkedőnek, sőt! Az Eurostat 2021-es adatai szerint a legtöbb EU-tagállamban magasabb a minimálbér összege, mint itthon.

Mint az az alábbi ábrán is látható, olyan országok is előznek minket az EU-ban, mint például Románia (458,07 euró/hó), Csehország (579,22 euró/hó), és Szlovákia (623 euró/hó). Az EU-s toplistát amúgy Luxemburg vezeti, ott 2201,93 eurót kap egy minimálbérre bejelentett dolgozó. Íme:

Na persze nem szabad megfeledkezni arról, hogy vásárlóerő-paritásról (a vásárlóerő-paritás méri, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, ezzel figyelembe véve a különböző országokban eltérő árakat), ugyanakkor a nyers adatok így is elgondolkodtatóak.

Címkék:
európa, minimálbér, minimálbér-emelés, európai unió, románia, vásárlóerő, minimálbér emelés,