33 °C Budapest
Ravasz trükkel csalnak el milliárdokat magyar pénzváltók

Ravasz trükkel csalnak el milliárdokat magyar pénzváltók

Pénzcentrum
2014. augusztus 22. 05:30

Nyaralás előtt mindenki igyekszik a legjobb árfolyamokat kínáló váltót megtalálni, kérdés azonban, hogy a legkisebb árréseket kínáló üzleteknél biztonságos-e a váltás? Hogyan tud néhány pénzváltó akár egy forintnál is kisebb árréssel dolgozni, miközben máshol akár 25 forint is lehet a marzs? A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy miért terjed újra a feketézés, mit jelent a "tételbontás" és hogyan tudják még a legális váltók is kijátszani a törvényt.

Habár már lassan vége a nyárnak, még mindig sokan állnak utazás előtt. Ilyenkor a számos elintéznivaló között az egyik legfontosabb a valutaváltás, melyet mindenki szeretne a lehető legolcsóbban megúszni. Általában éppen ezt használják ki az utcai feketeváltók, akik úgy csalják lépre áldozataikat, hogy ráígérnek a hivatalos váltók árfolyamaira.

Nemcsak az utolsó nyaralásokra, de a forint gyengülése miatt is sokan váltanak mostanában valutát Jelentősen megnövelte ugyanis a hazai fizetőeszköz esése a forgalmat a váltóknál. A valutájukat forintra váltó ügyfelek száma a szokásos kétháromszorosára nőtt, a valutát vásárlóké pedig mintegy 10 százalékkal. Ők azok, akik még rosszabb árfolyamra számítanak - mondta el lapunk kérdésére Kósa Zoltán, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

A kis árrés csak átverés lehet?

Jó néhány olyan pénzváltóval lehet találkozni, ahol elképesztően kicsi, akár egy forinton belüli árréssel találkozhatnak a vevők (van például olyan egy irodás váltó, ahol 313,67 az euró vételi árfolyama, az eladási pedig 314; miközben az egyik nagy hazai banknál 301,8-as és 326,98-as árfolyammal találkozhatunk, ami 25 forintos marzs). Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a váltók vajon hogyan tudják kigazdálkodni, hogy ilyen alacsony marzzsal dolgozzanak. Főleg, hogy gyakran hallani átverős váltókról, ahol a kedvező árfolyam ellenére szinte kivétel nélkülráfizetéssel végződik az ügylet: kevesebb pénzt, értéktelen vagy már nem forgalmazott valutát sóznak rá a naiv ügyfelekre.

Az egyik indok, amiért egyes valutaváltók ilyen kicsi árréssel tudnak dolgozni az a tranzakciós illetékről szóló törvény "szabad" értelmezése.

A jogszabályt sokan tudatosan félreértelmezik és mivel önbevallásos a rendszer, a valós forgalom 20 százaléka körüli összeg után fizetik csak meg az illetéket. Ha egyáltalán bevallanak valamennyit is: ez becslések szerint akár évi ötmilliárd forint értékű költségvetési bűncselekmény is lehet. Ugyanakkor az ügyfeleket valószínűleg nem károsítják meg ezek a váltók - tudta meg a Pénzcentrum.hu Kósa Zoltántól.

 


Tételbontás, előre bejelentett ellenőrzések és forintra váltás mint "vétel": hogyan tudják egyesek kijátszani a törvényt?

A tranzakciós illetékről szóló jogszabály a valutaváltók esetén azt írja elő, hogy a három ezrelékes illetéket fizetőeszköz eladáskor kell felszámítani. A hangsúly itt a fizetőeszközön van. Hiszen amikor valutát vásárol a váltó, valójában forintot (Magyarországon hivatalos fizetőeszközt) ad el. Amikor valutát ad el, az egyértelmű külföldi fizetőeszköz eladás. Így láthatóan mindkét tranzakció után fizetendő az illeték. Ugyanakkor sokan csak akkor teszik ezt meg, ha külföldi fizetőeszközt adtak el, miközben a forintra váltás "vételként" értelmezik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hatóságok pedig törvényi hiányosságokra hivatkozva tehetetlenek: senkinek sincs konkrét ellenőrzési, nyomozati, szankcionálási joga - mondta el lapunk kérdésére Kósa Zoltán. Így az elmúlt időben újra elszaporodtak az olyan egy-két irodával, jellemzően külföldi állampolgárok által tulajdonolt pénzváltók, melyek működését sem a NAV, sem más szerv nem korlátozza.

Az ellenőrzés tulajdonképpen azon hitelintézetekre van bízva, melyek ügynökeként a váltók működnek. Ahol pedig a bevétel jelentős részét képezi a váltók ügynöki tevékenysége, ott gyakran csak formális, előre bejelentett ellenőrzések vannak lebonyolítva - tette hozzá az elnök. Elmondása szerint jellemzően a kisebb hitelintézetek járnak el így. A bankok a prudens működés okán tapasztalataik szerint szigorúbban ellenőriznek. Ebben a helyzetben alakult ki az engedéllyel rendelkező irodákban is a két kassza rendszere. Az egyik bekerül a jelentésbe, a másik nem.

Jellemző még az ellenőrzés hiánya miatt az úgynevezett "tételbontás", amivel a pénzmosási törvény kijátszása a cél. Mivel az ügyfeleket 500 ezer forint értékhatár esetén azonosítani kell a váltóknak, ezért az ezt meghaladó összeget több darabba bontják, hogy az ügyfélnek ne kelljen a "nevét adni" a váltáshoz - tudta meg a Pénzcentrum.hu Kósa Zoltántól. Ilyenkor pedig a partner hitelintézetnek nem szúr szemet, hogy egy percen belül öt-hat bizonylat születik, miközben ennyi tételt átszámolni, leellenőrizni a valódiságát ilyen rövid idő alatt nem lehet. Az elnök hozzátette, hogy hiába lenne elég a kamerafelvételeket bekérni, és megnézni, hogy minden bizonylathoz tartozik-e külön személy - ezt a jelenlegi ellenőrzési rendszerben nagyon ritkán látják, hogy elvégeznék.


A nagyobb, több kirendeltséggel is rendelkező hálózatok, akár veszteségeket is bevállalva, kénytelenek a versenyben részt venni. Tehát a jó árfolyamokat nekik is tartani kell az elnök szerint. Így előfordulhat, hogy nagyobb váltóknál is kicsi marzsokkal találkozhatnak az ügyfelek.

Hol váltsunk tehát valutát?

  • Ahol jól látható MNB (PSZÁF) engedéllyel rendelkezik
  • Ahol jól követhető, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank vagy takarékszövetkezet) ügynöke - 2002. óta ugyanis csak így műküdhetnek legálisan valutaváltók
  • ahol az árfolyamok és kedvezmények jól láthatóan, nem megtévesztő módon vannak kitéve (megtévesztés módja: a kedvezményes árfolyamhoz tartozó összeghatár általában szinte olvashatatlanul apró betűs, vagy szerkesztésében nem feltűnő) Ez főleg a népszerű turista célpontok közelében működő, megjelenésében bizalomkeltő néhány irodára jellemző
  • ahol a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően van feltüntetve.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?