Devizahitel: Te mennyit akarsz visszakapni a bankodtól? Szavazz!

Pénzcentrum2014. június 26. 11:33

Már a héten a jogalkotók elé kerül a devizahiteles mentőcsomag első lépésének törvényjavaslata. A kormány tegnapi bejelentése szerint a Kúria múlt heti döntését foglalhatják törvénybe, így pénz járhat vissza az ügyfeleknek a jogtalan árfolyamrés és egyoldalú kamatemelések miatt is. Mennyit kaphatunk vissza a bankunktól? Te mennyi pénzre számítasz? Szavazz!

A tegnapi bejelentés alapján még a héten benyújtják a devizahitelesek megsegítésére létrehozott törvényjavaslatot. Varga Mihály szerint több lépcsős lesz a devizahitelek kivezetése, és elsősorban a Kúria múlt heti döntéseit fogják törvénybe iktatni. De mekkora összeg járhat vissza?

Ennyi pénz járhat vissza

Tegnapi példánkban egy 2007-ben felvett nyolc millió forintos svájci frank alapú hitel esetén visszajáró összegeket számoltuk ki. Ezt alapul véve eddig 8,53 millió forintot fizettünk vissza, míg a kamatemelések nélkül 7,64 milliót kellett volna, vagyis 895 ezer forinttal többet fizettünk a hitelintézetnek. Emellett árfolyamrés miatt 112 ezer forinttal jártunk rosszul. Összesen tehát 1 millió 7 ezer forint járhat vissza, amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.


Te mire számítasz, mennyi pénzt fogsz visszakapni a bankodtól?

polls



Mennyivel csökken a törlesztőrészletem?

A havi törlesztőrészlet csökkenésére is lehet számítani, ami a kamatcsökkentésből fakad (lakáshitelek esetén az árfolyamrés 2010 óta nincsen). A példahitel jelenlegi havi fizetendője 124 ezer forint, ami 109 ezerre csökken, ez több, mint 12 százalékos enyhülést jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Az összeget több módon kaphatják meg az ügyfelek:

  • A tőketartozást csökkentik
  • Készpénzben
  • A hátralévő törlesztőrészletek csökkennek

Érdekes, hogy a törlesztőrészlet szempontjából jobban járnak az adósok az első verzióval, hiszen a tőketartozás csökkentése esetén a törlesztőrészlet 19 százalékkal csökken (beleszámítva a hátralévő törlesztőrészletek kamatának csökkenését is). Igaz, ebben az esetben azonnali pénzvisszatérítés nem jár.

 

Címkék:
devizahitel, árfolyam, devizaper, devizacsomag,