Pénzcentrum • 2025. május 9. 17:45
Egy új tanulmány szerint a fahéj túlzott fogyasztása befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek metabolizmusát, ezért óvatosságra intenek a kutatók, különösen a krónikus betegségben szenvedőknél - írja a CNN.
Bár a fahéj népszerű fűszer, amelyet számos ételhez használnak, és a hagyományos gyógyászatban is régóta alkalmazzák, étrend-kiegészítőként való túlzott fogyasztása kockázatokat rejthet. Erre figyelmeztet egy, a Food Chemistry: Molecular Sciences folyóiratban megjelent tanulmány. A kutatás kimutatta, hogy a fahéj fő hatóanyaga, a cinnamaldehid 100%-ban felszívódik a gyomor- és bélnedvekben, függetlenül attól, hogy étkezés előtt vagy után fogyasztják. Ez az anyag gyorsan átalakul fahéjsavvá, és aktiválhat több olyan receptort, amely befolyásolja a gyógyszerek lebontását a szervezetben.
A tanulmány szerzői szerint különösen óvatosnak kell lenniük a fahéj-kiegészítők fogyasztásával azoknak, akik magas vérnyomással, cukorbetegséggel, rákkal, ízületi gyulladással, asztmával, elhízással, HIV/AIDS-szel vagy depresszióval küzdenek. Emellett fokozott figyelmet igényelnek a vérhígítót szedők és a májbetegek is.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a fahéj hagyományos, konyhai használata - például kávéba vagy palacsintára szórva - valószínűleg nem okoz problémát. A figyelmeztetés elsősorban a koncentrált fahéjtermékek, például kapszulák hosszú távú, rendszeres fogyasztására vonatkozik.
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) például nem szabályozza az étrend-kiegészítőket olyan szigorúan, mint a vényköteles gyógyszereket. Nem vizsgálja hatékonyságukat, és forgalomba hozatal előtt sem ellenőrzi őket. A szakértők azt javasolják, hogy bármilyen étrend-kiegészítő szedése előtt érdemes konzultálni orvossal, különösen, ha valaki rendszeresen szed gyógyszereket. Azt is hangsúlyozzák, hogy a fahéj egészségügyi előnyeire - például a cukorbetegség kezelésére vagy a fogyásra gyakorolt hatására - vonatkozóan nincs egyértelmű tudományos bizonyíték.