Rémisztő, ami kiderült a magyarok kedvenc italáról: naponta mérgezzük magunkat úgy, hogy nem is tudunk róla

Pénzcentrum2024. december 8. 14:30

A természetes cukrok és a hozzáadott cukrok közötti különbség kulcsfontosságú az egészségtudatos táplálkozásban. Míg a gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek természetes cukortartalmuk mellett hasznos tápanyagokat és rostokat is biztosítanak, amelyek lassítják a cukor felszívódását, addig a feldolgozott élelmiszerekhez adott cukrok üres kalóriák formájában terhelik a szervezetet, és komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek - írja a National geographic.

Az egészségtudatos táplálkozás egyik kulcsa a hozzáadott cukrok fogyasztásának mérséklése. Bár sokan tudják, hogy a túlzott cukorfogyasztás káros lehet, kevesen ismerik, hogy már rövid távon is számos pozitív hatást érhetünk el a cukorbevitel csökkentésével. A szakértők szerint akár néhány nap vagy hét alatt javulhat a hangulat, a bőr állapota és a kognitív funkciók.

Természetes és hozzáadott cukrok: mi a különbség?

Fontos különbséget tenni a természetes és a hozzáadott cukrok között. A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben található természetes cukrok mellett értékes tápanyagokat és rostokat is elfogyasztunk, amelyek lassítják a cukor felszívódását. Ezzel szemben a feldolgozott élelmiszerekhez adott cukrok üres kalóriát jelentenek, és fogyasztásuk komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

Mennyi az ajánlott napi hozzáadott cukorbevitel?

A hozzáadott cukrok olyan cukrok, amelyek feldolgozás, főzés vagy az asztalnál kerülnek az ételekbe vagy italokba. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala napi 50 grammos felső határt javasol.

A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható az elhízással, a 2-es típusú cukorbetegséggel, a szívbetegségekkel és bizonyos daganatos megbetegedésekkel. A nem felhasznált cukor zsírként raktározódik el, ami súlygyarapodást és inzulinrezisztenciát eredményezhet.

Jobb életminőség kevesebb cukorral

A hozzáadott cukrok elhagyása vagy korlátozása nemcsak a betegségek megelőzésében segíthet, hanem az életminőséget is javíthatja. A felesleges cukor károsíthatja a kollagént és az elasztint, ami a bőr öregedéséhez vezethet. A cukorfogyasztás csökkentése javíthatja az alvást, a hangulatot és a sportteljesítményt. Már néhány napon vagy héten belül érezhető pozitív változások következhetnek be.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Hogyan kezdjük el?

A szakértők szerint az első lépés a cukrozott italok kerülése, valamint az élelmiszerek címkéjének ellenőrzése. Fokozatosan csökkenthetjük a receptekben használt cukormennyiséget is. Az apró, következetes változtatások hosszú távon is jelentősen javíthatják az egészséget és az energiaszintet.

Címkék:
elhízás, egészség, magyarország, kávé, betegség, magyarok, cukor, táplálkozás, kávézás,