Elárulták, mi a hosszú élet titka: felejtsd el ezeket az élelmiszereket, rákot okoznak!

Pénzcentrum2024. május 16. 20:16

Egy dietetikus szerint az olyan életmódbeli változtatások, mint például a növényi alapú élelmiszerek arányának növelése étrendünkben és az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése, jelentősen csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A helyes táplálkozás mellett az egészséges testsúly fenntartása és a rendszeres testmozgás is hozzájárulhatnak a súlyos betegségek megelőzéséhez - számolt be a Business Insider.

Az Amerikai Rákellenes Társaság információi szerint a 90-es évektől kezdődően folyamatosan növekszik azon fiatal felnőttek száma, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizálnak, különösen igaz ez a vastagbél-, a mell- és a gyomorrák eseteire. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint minden harmadik embernél előfordul a rákbetegség valamilyen formája az élete során.

Egy, a rákmegelőzésre szakosodott dietetikus szerint az életmódbeli változtatásoknak jelentős szerepük lehet a rákos megbetegedések kialakulásának meggátolásában. Tejal Parekh, regisztrált dietetikus, kiemelte bizonyos élelmiszerek és gyógynövények fontosságát - ilyen például az alma, a cseresznye, a dió, a lencse, az áfonya, a zöld tea, a paradicsom, a szója vagy a grapefruit -, amelyek fitokemikáliákban, antioxidánsokban és rostokban is igen gazdagok. Ezek az összetevők segíthetnek a DNS-károsodás javításában és az egészséges testsúly fenntartásában. Parekh szerint a növényeken alapuló étrendek kombinálása nyújthatja a legerősebb védelmet a rákkal szemben.

A szakember azt tanácsolja, hogy minden étkezés során törekedjünk arra, hogy tányérunk legalább kétharmadát növényi eredetű ételekkel töltsük meg. A dietetikus javallata szerint ez magában foglalja a gyümölcsöket, a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket (mint például az árpa vagy a quinoa), a fűszereket és a hüvelyeseket is, kihangsúlyozva, hogy célszerű minél több vegetáriánus receptet kipróbálnunk és törekednünk a változatosságra.

 

Nagy veszélyt jelenthetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek

A dietetikus figyelmeztetett az ultrafeldolgozott élelmiszerek (azaz UPF-ek) fogyasztásának veszélyeire is. Ezek az élelmiszerek bizonyítottan kapcsolatba hozhatók több súlyos egészségügyi problémával, köztük a rákos megbetegedésekkel is. Egy 2023-as tanulmány szerint minél több UPF-et fogyaszt valaki, annál nagyobb az esélye a rák okozta elhalálozásnak.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 3 000 000 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 64 021 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 10,68%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank (THM 10,83%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Parekh azt is javasolta, hogy mellőzzük vagy csökkentsük jelentős mértékben a vörös húsok fogyasztását, illetve mérsékeljük a sóbevitelt. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség is a "valószínűleg rákkeltő" kategóriába sorolja a vörös húst, a magas sótartalmú étrend pedig összefüggést mutat a gyomorrák kockázatának növekedésével.

Parekh a táplálkozástudományi tanácsai mellett végül kiemelte a fizikai aktivitás fontosságát is. A szakértő szerint napi legalább 30 perc testmozgás segítheti a rák megelőzését azáltal, hogy javítja az immunrendszer működését és csökkenti a szervezetben lezajló gyulladások mértékét. Egy másik tanulmány szerint már naponta néhány perc intenzív aktivitás is jelentős mértékben csökkentheti bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának az esélyét.

Címkék:
egészség, rák, dietetikus, életmód, étrend, táplálkozás, egészséges, élelmiszerek,