Te is így szoktál aludni? Sokan csinálják: ilyen hatással van a testükre, egészségükre

Pénzcentrum2024. április 11. 18:13

A meztelenül alvásnak számos pozitív egészségre gyakorolt hatása lehet. Kutatások szerint többek között javítja az alvás minőségét és segíthet a testhőmérséklet szabályozásában, elősegítheti a reproduktív egészséget, csökkentheti a stresszt és a szorongást, valamint támogathatja a bőr regenerálódását - írja a Healthline.

A meztelenül alvás számos előnyt kínálhat az egészség javítása érdekében, beleértve a jobb alvásminőséget és a reproduktív egészség elősegítését - írják. A testhőmérséklet csökkentése kulcsfontosságú az elalvásban, mivel ez jelzi a szervezetnek az alvásra való átállást. A hálószoba ideális hőmérséklete 15-19°C között van, ami elősegítheti a minőségi pihenést. A National Institutes of Health 2012-es tanulmánya szerint a hálószoba hőmérséklete döntő tényező lehet az alvás minőségében. A túl meleg vagy hideg környezet zavarhatja a gyors szemmozgásos (REM) alvást, amely létfontosságú az agy és a teszt regenerálódása szempontjából.

Egy 2018-as kis tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű alvás elősegítheti a bőr gyógyulási folyamatát és egészségét. Ezzel szemben egy 2020-as nagy tanulmány arra mutatott rá, hogy az alvászavarok depressziós tünetekhez és öngyilkossági gondolatokhoz vezethetnek. Az elégtelen alvás súlygyarapodáshoz vezethet, ahogy azt egy 2022-es áttekintés is megerősítette. Ezzel ellentétben egy 2014-es kis tanulmány szerint a hűvösebb környezet növelheti a kalóriaégetést azáltal, hogy fokozza a barna zsír aktivitását. A rossz alvás növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Azt írják ugyanakkor, hogy a meztelenül alvás elősegítheti az elalvást és javíthatja annak minőségét. A nők esetében csökkenhet a gombás fertőzések kockázata, míg férfiaknál egy 2018-as tanulmány szerint javulhat a spermiumok minősége és mennyisége. Emellett pozitív hatással lehet az önbecsülésre és segíthet erősíteni a kapcsolatot partnerünkkel. Egy 2021-es tanulmány kapcsolatot talált a meztelenül töltött idő és a pozitív testkép között.

Az összegzés szerint azonban a minőségi alvásra törekvés a legfontosabb, mely esetben szinte elhanyagolható, meztelenül, vagy ruhában alszunk-e. Az alvászavarok kezelése, a megfelelő táplálkozás, mozgás, elegendő alvásra szánt idő, stb. elengedhetetlenek. Emellett persze lehetnek más körülményeknek is pozitív hatással az alvásra, mint pl. a meztelenül alvás.

Címkék:
otthon, egészség, egészségügy, kutatás, alvás, ruha, szokás, tanulmány, szokások, alvászavar, meztelenkedés,