Olyan veszélyes, hogy be is tilthatják: súlyosan rákkeltő lehet sokak kedvenc reggeli kávéja

Pénzcentrum2024. április 6. 08:01

Egészségvédő csoportok az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához fordultak, hogy betiltassák a koffeinmentes kávé előállításában használt, rákkeltőnek minősített metilén-klorid nevű vegyi anyagot.

Sokak számára a koffeinmentes kávé ártalmatlannak tűnhet, azonban néhány egészségvédő csoport aggasztónak tart egy bizonyos vegyületet, a metilén-kloridot, ami megtalálható benne. Ezért az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) fordultak, hogy tiltsák be ennek a vegyületnek a koffeinmentesítésben való alkalmazását.

De mi is az a a metilén-klorid? Egy színtelen folyadék, amelyet többek között festékeltávolításra és gyógyszergyártásra használnak, egy vegyület, melyet több szervezet rákkeltőnek minősített.

Az FDA először 2023 decemberében vette nyilvántartásba a vegyülettel kapcsolatos petíciókat, de egészen idén márciusig fogadta az észrevételeket vele kapcsolatban. A vizsgálatok során pedig kiderült, a metilén-klorid nemcsak hogy rákkeltő lehet, de más egészségkárosodást is okozhat, mondjuk májtoxicitást vagy idegrendszeri hatásokat.

Az FDA ezért egy rendeletet adott ki a metilén-kloriddal kapcsolatban, miszerint annak maradványai nem haladhatják meg a 10 ppm-t (0,001%) a koffeinmentes pörkölt kávéban és instant kávéban. 

Napjainkban sokan nagyobb adagokban fogyasztanak koffeinmentes és instant kávét, ami fontossá teszi azt, hogy a fogyasztók tudatosan válasszanak ilyen termékeket. Bár nincs egyértelmű kutatás arra vonatkozóan, hogy a vegyület maradványai rákot okoznak-e, fontos proaktívnak lenni és csökkenteni az esetleges ártalmakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem véletlen, hogy néhány vállalat már alternatív módszereket alkalmaz, illetve teljesen lemondott e vegyi anyag használatáról. A Starbucks például háromféle módszerrel távolítja el a koffeint: természetes koffeinmentesítési, svájci vizes, valamint közvetlen érintkezéses módszerrel. A

Clean Label Project ugyanakkor több kávémárka esetében is kimutatta a metilén-klorid jelenlétét.

A CNN cikke végül megjegyzi, a koffeinmentes kávénak ma már rengeteg alternatívája akad, ilyen lehet a cikóriagyökérből, fügéből és árpából, pitypanggyökérből, gomba elixírekből, kakaóból, rooibosból és yerba matéból készült italok.

Címkék:
egészség, élelmiszer, kávé, rákkeltő, betiltás, élelmiszeripar, alapanyag,