Kiderült az újabb D-vitamin titok: kevesen tudják, de nagyon veszélyes lehet ez az étrend

Pénzcentrum2024. március 14. 19:03

Bár nem minden ráktípus előzhető meg diétával vagy étrend-kiegészítőkkel, a D-vitamin és kalcium megfelelő bevitele csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát - közölte a Business Insider. Arra viszont ügyelni kell, hogy ezek az étrend-kiegészítők növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. .

Cynthia Thomson dietetikus és rákmegelőzési szakértő saját tapasztalataiból kiindulva, miután vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, kezdett el mélyebben foglalkozni a táplálkozás és a rák kapcsolatával. A Business Insidernek adott interjújában hangsúlyozta, hogy bár nem minden ráktípust lehet étrenddel megelőzni, bizonyos tápanyagok, mint a kalcium és a D-vitamin bevitele csökkentheti egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A szakértő kutatásaiban több tízezer ember étrend-kiegészítőinek hatásait vizsgálta évtizedeken át. Legutóbbi tanulmányában több mint 36 280 menopauzán túlesett nőt követett nyomon hét éven át. A résztvevőket véletlenszerűen osztották be csoportokba: egyesek D-vitamint és kalciumot kaptak, míg mások placebót. Az eredmények szerint ezek a táplálékkiegészítők számottevően csökkentették a rákos halálozást.

A kutatás azt is kimutatta, hogy bár a D-vitamin- és kalcium-kiegészítők 7%-kal csökkentették a rákos halálozások számát, emellett 6%-kal növelték a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Thomson és kutatócsoportja feltételezi, hogy ez a kalcium-kiegészítők által okozott koszorúerek meszesedésével magyarázható. A szakértő hangsúlyozta az egyéni egészségi állapot figyelembe vételét az étrend-kiegészítők szedésekor. Bár maga is folytatja a D-vitamin- és kalcium-kiegészítők szedését, arra figyelmeztet, hogy nem mindenki számára ugyanaz az étrend vagy táplálék-kiegészítő a hasznos.

A szakértő kiemelte továbbá az egészséges és változatos étrend jelentőségét a krónikus betegségekkel - így a rákkal - szembeni védekezésben is. Hangsúlyozta, hogy bár a táplálékkiegészítők segíthetnek pótolni az étrend hiányosságait, sosem helyettesíthetik teljesen azt vagy garantálhatják a ráktól való teljes védelmet.

Címkék:
egészség, vitamin, étrend, táplálkozás, egészséges életmód, szakértő, d-vitamin, kalcium, étrend-kiegészítő, egészséges,