Fontos mérföldkő a rákkutatásban: kiderült, mitől alakulhat ki a rettegett népbetegség

Pénzcentrum2024. február 23. 12:15

A New York-i Cold Spring Harbor Laboratory kutatói kimutatták, hogy a krónikus stressz növeli a rákos sejtek terjedését és növekedését azáltal, hogy elősegíti a neutrofilek által kibocsátott ragadós hálók kialakulását. Ezek azok, amelyek megkönnyítik a rákos sejtek szövetekbe való behatolását, emellett gyengítik az immunrendszer védekezőképességét - írja a Daily Mail.

A Cold Spring Harbor Laboratory kutatói kikutatták, hogy a krónikus stressz miképp járul hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához. A vizsgálat során emlőrákos laboratóriumi egereket értékeit elemezték, és megfigyelték, hogy a stressz hatására jelentősen megnőtt a rák továbbterjedésének kockázata: a neutrofilek nevű fehérvérsejtek ragadós hálókat képeznek, amelyek elősegítik a rákos sejtek szövetekbe való behatolását.

A tanulmány azt ugyan nem állapította meg, hogy a stressz közvetlenül daganatok kialakulásához vezetne, de rámutatott, hogy az immunrendszert negatívan befolyásolja, például csökkenti bizonyos létfontosságú immunsejtek működését és elősegíti a tüdő átalakulását olyan környezetté, amely kedvezőbb a rákos sejtek szaporodásának.

A kutatócsoport stresszes körülmények között tartott egereknél intenzívebb tumornövekedést és terjedést figyelt meg a tüdőben, mint azoknál az egereknél, amelyeket nem tettek ki ilyen körülményeknek. A stresszes állapotot állandó erős fénnyal vagy a táplálék hiányával idézték elő.

A tanulmány azt is felfedte, hogy a stresszhormonok - mint például a kortikoszteron - elősegítik a rák terjedését és elváltozások kialakulását az egerek tüdejében. Ezen felül egy fibronektin nevű fehérje nagyobb mennyiségű lerakódása is megfigyelhető volt, ami tovább segíti a daganatos sejtek szaporodását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatók három teszt során is igazolták, hogy a stressz okozza a neutrofilek által kiadott DNS- és fehérje-hálók (NET-ek) kialakultak a kísérleti egerekben, ezeket normális körülmények között a mikroorganizmusok elleni védekező mechanizmusként használja az immunrendszer. 

A kutatásaikból azt a következtetést vonták le, hogy célzott gyógyszerezéssel lehet lassítani vagy akár meg is lehet akadályozni a daganatos megbetegedéseket elősegítő környezeti változásokat. A kutatók szerint a jövőben a stresszkezelés a jővőben fontos lesz a rákmegelőzési stratégiának. A tanulmány eredményeit a Cancer Cell című folyóiratban publikálták.

Címkék:
egészség, stressz, kutatás, rák, tanulmány, megelőzés, immunrendszer,