Tényleg eltitkolták? Szívizom- és szívburokgyulladást okozhat ez a Covid-19 vakcina

Pénzcentrum2023. december 13. 06:31

Vírusként terjed a közösségi médiában, hogy a Pfizer sokáig titkolta, és csak 2023-ban ismerte el, hogy a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina szívizom- és szívburokgyulladást okozhat. Ez az állítás hamis, a gyógyszergyártó ugyanis már 2021-től nyíltan kommunikálja az esetleges mellékhatásokat, és különösen az egyre mélyebb klinikai vizsgálatokkal is igazolt szövődmények tekintetében transzparens - írja tényellenőrző cikkében az AFP. Fontos kiemelni, hogy a mellékhatások, mint például a szívizom- és szívburokgyulladás nagyon ritka szövődmény, számos kutatás nyomán a WHO is kiemeli, hogy a Covid-19 vakcina előnyei meghaladják az ismert kockázatokat. Mindeközben Magyarországon egyre több a Covid-beteg, és nemrég elindult az új oltási program is.

A közösségi médiában visszatérő tévhit, hogy a Pfizer csak 2023-ban ismerte el a Comirnaty néven ismert Covid-19 vakcina lehetséges szívizom- és szívburokgyulladásos mellékhatásait hívja fel tényfeltáró cikkében a figyelmet az AFP. Ezzel kapcsolatban rögtön a cikk elején kiemelik, hogy ez az állítás nem helytálló, mivel a Pfizer már 2021-ben, a vakcina első bevezetésekor sajtóközleményekben azonosította ezeket a betegségeket, mint lehetséges mellékhatásokat.

A cikk szerint az állítással 2023. október 18-án árasztották el a közösségi médiumokat, többek között az Instagramon és az X-en (korábban Twitter) is számos nyelven találkozhattak vele a felhasználók. Az eredeti bejegyzés azt a látszatott keltette, mintha a Pfizer hivatalos sajtóközleménye lenne (az első kínai nyelven jelent meg; a képernyőfotót az angol verzióról pedig itt taláod). A kamu közlemény a következőt tálalta:

Az engedélyezett vagy jóváhagyott mRNS COVID-19 vakcinák a myocarditis (szívizomgyulladás) és a pericarditis (a szív külső nyálkahártyájának gyulladása) fokozott kockázatát mutatják, különösen az oltást követő első héten belül. A COMIRNATY esetében a megfigyelt kockázat a 12 és 17 év közötti férfiaknál a legmagasabb.

A tényfeltáró cikkből azonban most kiderült, hogy ugyan a szóban forgó nyilatkozatot valóban a Pfizer tette közzé 2023. október 13-án, ez azonban nagyrészt megismételte a vakcina lehetséges mellékhatásaként a szívizom- és szívburokgyulladásra vonatkozó figyelmeztetéseket, amelyeket már korábban, 2021 novemberében és 2022 januárjában is közzétettek. A közösségi médiában megjelent, félinformációkat tartlmazó anyagok viszont épp az ellenkező látszatot kelthették. A 2021-es sürgősségi engedélyezésük óta a Covid-19 vakcinák biztonságosságát illetően félretájékoztatásnak vagyunk kitéve a különböző közösségi médiaplatformokon - emelik ki a cikkben.

A konkrét eset kapcsán pedig kiemelik, hogy a szívizom- és szívburokgyulladást jellemzően vírusfertőzések okozzák, beleértve a Covid-19-et is, és gyakrabban fordulnak elő fiatal férfiak körében. A legtöbb esetben a betegek önállóan vagy orvosi kezeléssel gyógyulnak meg. Hozzáteszik továbbá azt is, hogy a globális egészségügyi hatóságok a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinát a 2020 decemberi első engedélyezése óta szorosan figyelemmel kísérik.

A Pfizer France tisztázta az AFP-nek, hogy a szívgyulladásra, mint mellékhatásra vonatkozó megfogalmazás változása a vakcina engedélyének sürgősségi felhasználásról teljes körű engedélyezésre történő módosításakor végrehajtott frissítéseknek köszönhető. Hangsúlyozták, hogy ezek a változtatások nem tükrözik a szívizom- vagy szívburokgyulladással kapcsolatos új információkat vagy adatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021 júliusában javasolta, hogy a Pfizer és a Moderna által gyártott Covid-19 vakcinák termékismertetőjében szerepeljen a myocarditis és a pericarditis. Ez az ajánlás a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcináival történő oltást követő 145 szívizomgyulladásos eset átfogó felülvizsgálatát követte az Európai Unióban.

Kutatások kimutatták, hogy a Covid-19 vírussal fertőzötteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívizomgyulladás, mint azoknál, akik be vannak oltva. Egy 2022 augusztusában közzétett metaanalízis szerint a szívizomgyulladás kockázata "több mint hétszer nagyobb azoknál a személyeknél, akik SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek, mint azoknál, akik megkapták a vakcinát". A tanulmány azt is megállapította, hogy "a szívizomgyulladás kimenetele az oltást követően kevésbé súlyos, mint más típusú szívizomgyulladások esetében."

Az Egészségügyi Világszervezet továbbra is támogatja a Covid-19 vakcinákat, azt állítva, hogy előnyeik meghaladják az ismert kockázatokat.

Florian Zores francia kardiológus csatlakozott ehhez a véleményhez, kijelentve: "A kockázatokat tekintve az oltás előnyei nem kétségesek a 30 év feletti nők és férfiak esetében, és a 2021 nyara óta a szívizomgyulladással kapcsolatos adatok semmiképpen sem jelentik azt, hogy abba kellene hagynunk a 20 vagy 30 év alatti férfiak oltását, akiknek még mindig előnyös a Coviddal kapcsolatos súlyos események csökkenése."

Címkék:
vakcina, covid-19, covid 19, covid, pfizer, biontech, covid-oltás, covid-vakcina, covid-gyógyszer, covid fertőzés, covid oltás,