A citromfű tea készítése: mennyi idő után hat a citromfű tea, miért jó citromfű teát fogyasztani?

Pénzcentrum2023. október 28. 16:30

Tudtad, hogy bizonyos gyógynövények nem csak a testünket, hanem a lelkünket is megnyugtatják, rendszeres fogyasztásukkal elűzhetjük a depressziót, szorongást és álmatlanságot? Ilyen gyógynövény a citromfű is: a belőle készült citromfű tea a felnőtteket és a gyerekeket is megnyugtatja. Járjunk utána, mit érdemes tudni a citromfű tea hatása kapcsán: mutatjuk, a citromfű tea mire jó, hogyan hat a citromfű tea!

Cikkünkben a természetes gyógyszerként ható citromfű tea hatása kapcsán nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: tudd meg, mi ellen jó a citromfű tea hatása, menyi idő után hat a citromfű tea, és hogy a citromfű tea mire jó, milyen testi és lelki problémákat enyhíthet a citromfű tea fogyasztása. Amellett, hogy megtudhatod, mennyi idő után hat a citromfű tea, azt is eláruljuk, mik lehetnek a citromfű tea mellékhatásai, és hogy a citromfű tea hány éves kortól adható gyerekeknek a (citromfű tea hány hónapos kortól adható babáknak). Járjunk utána, hogy a citromfű tea hol lehet kapni, és hogy a citromfű tea mennyi idő után hat!

Milyen gyógynövény a citromfű?

A citromfű egy közel-keleti eredetű gyógy- és fűszernövény, ami még az ókori görögöknek, rómaiaknak köszönhetően elterjedt egész Európában. Habár vadon nem igazán találkozhatunk vele, mert Magyarországon eredendően nem őshonos, a magyar kertekben sikerrel termeszthető, akár szabadföldbe, akár cserépbe, balkonládába ültetjük. A citromfű friss, zsenge hajtásait leginkább a nyár közepén/végén gyűjthetjük, azonban szárított citromfű tea formájában egész évben kapható. Nem csak citromfű tea formájában éri meg fogyasztani, ugyanis fűszernövénynek sem utolsó: a mentához hasonlóan bármilyen salátát, mediterrán stílusú ételt feldobhatunk használatával.

A citromfű tea hatása: a citromfű tea mire jó?

A citromfüvet frissen és forrázatként (citromfű tea) is fogyaszthatjuk, mindkét esetben jótékony hatással lesz egészségünkre. A citromfű tea hatása a gyógynövényben rejlő illóolajoknak, szaponinoknak és flavonoidoknak köszönhető, de található benne még csersav, kávésav is. A citromfű tea hatása nem csak a testre, hanem a lélekre is kifejti erejét: a népi gyógyászatban a depresszió és a szorongás, az álmatlanság, az idegesség és más lelki problémák gyógyszereként alkalmazták.

A citromfű tea hatása mindemellett az emésztőrendszerre is kiterjed: a citromfű tea segít megnyugtatni a háborgó gyomrot, csökkenteni a gyomorsavat, de hányinger, epeproblémák és puffadás ellen is jól használható a citromfű tea. A citromfű tea fogyasztása ajánlott továbbá migrén, fejfájás ellen, izzasztó- és görcsoldószerként, sőt, magas vérnyomás ellen is megéri kipróbálni a citromfű tea rendszeres fogyasztását. A citromfű tea mellett a citromfű szörp készítését is ajánljuk, mert kiváló frissítő üdítőital készülhet belőle.

Mik lehetnek a citromfű tea mellékhatásai?

Mint minden gyógynövénynek, a citromfűnek is lehetnek mellékhatásai, ha arra érzékenyek vagyunk, vagy ha túlzásba vittük a citromfű tea fogyasztását. A citromfű tea mellékhatásai lehetnek a szájszárazság, a gyomorfájás, a fejfájás és a hányinger, ritkán a citromfű tea szédülést, megnövekedett vizelési ingert és nagyobb étvágyat eredményezhet. A citromfű tea és más gyógyteák fogyasztása mellett ügyeljünk arra is, hogy tiszta vizet is igyunk!

A citromfű tea készítése

A citromfű tea elkészítése pofonegyszerű: tegyünk egy teafiltert a bögrébe (szálas citromfű tea esetén 1-2 teáskanállal használjunk), forrázzuk le, majd hagyjuk állni lefedve, 10-15 percen keresztül, hogy a forró vízben kioldódhasson a citromfű tea hatása. Ha a citromfű tea friss citromfűből készül, a bögrébe 1-2 szál hajtást tegyünk, majd ugyanígy forrázzuk le és hagyjuk kiázni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A citromfű tea adagolása: mennyi citromfű tea fogyasztása ajánlott?

Napi 1-3 csésze citromfű tea fogyasztása jótékony hatással lehet emésztőrendszerünkre, lelkivilágunkra egyaránt, azonban ennél többet nem javallott fogyasztani.

Mennyi idő után hat a citromfű tea?

Egy csésze citromfű tea elfogyasztása után ne várjunk azonnali hatást: a citromfű tea kúraszerűen fogyasztva fejti ki hatóerejét, érdemes napokig vagy néhány hétig kortyolgatnunk azt.

A citromfű tea hány éves kortól adható gyerekeknek, babáknak?

Gyakori kérdés, hogy a citromfű tea hány hónapos kortól adható babáknak, illetve, hogy a citromfű tea hány éves kortól adható kisebb gyerekeknek, hiszen nekik is szükségük lehet a gyógyteák jótékony hatására. Az általános nézetek szerint a citromfű tea 1 éves kortól adható a gyerekeknek, azonban esetükben célszerű kisebb adagokkal, például napi egy-két kisebb csészényi citromfű teával számolni.

A citromfű tea hol kapható?

Szintén gyakori kérdés, hogy a citromfű tea hol lehet kapni, milyen forrásból érdemes a citromfű teát beszerezni. Nos, a citromfű tea szárított formában szinte minden gyógyszertárban, gyógynövény-szaküzletben, illetve a nagyobb élelmiszeráruházak tearészlegén is fellelhető, de ha nem bízunk a bolti teában, az a legegyszerűbb, ha saját magunknak nevelünk 1-2 cserépre való citromfüvet – így mindig lesz kéznél friss gyógynövény.

Címkék:
egészség, depresszió, gyógyítás, gyógynövény, tea, betegségek,