Mi az atherosclerosis jelentése magyarul, mik az atherosclerosis okai?

Pénzcentrum2023. március 12. 11:00

Az atherosclerosis, köznyelven az érelmeszesedés az egyik leggyakoribb, gyakran az életmódra visszavezethető betegség, amelynek súlyos, akár életveszélyes következményei is lehetnek. Tudd meg, mi az atherosclerosis jelentése magyarul, illetve, hogy mi az atherosclerosis aortae jelentése, hogy könnyebben értelmezhesd orvosi leleteidet!

Cikkünkben eláruljuk, mi az atherosclerosis aortae jelentése és az atherosclerosis jelentése magyarul, mit érdemes tudni erről az igen gyakori betegségről és hogyan védekezhetünk ellene. Mik az atherosclerosis rizikófaktorai, milyen okokra vezethető vissza az atherosclerosis, ronthatunk-e az érelmeszesedésen a helytelen életmóddal?

Mi az atherosclerosis jelentése?

Az atherosclerosis jelentése nem más, mint az érelmeszesedés, ami akkor jön létre, ha az artériáinkban feltorlódó zsíros lerakódások miatt az érfalak beszűkülnek, majd megkeményednek (az atherosclerosis aortae jelentése a főverőér, azaz az aorta érelmeszesedése). A beszűkült érfalakon megtapadhatnak vérlemezkék is, amelyek miatt az értérfogat tovább csökken, így nő az artériák elzáródásának az esélye – mindez súlyos keringési zavarokhoz, szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethet.

Mik az atherosclerosis okai?

Az atherosclerosis jelentése magyarul érelmeszesedés, aminek a kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, azonban fiatalabb korban is kialakulhat, okai viszont csak részben ismertek. Nagy általánosságban elmondhatjuk azonban az érelmeszesedésről, hogy kialakulásához egyértelműen hozzájárulnak az életmódra visszavezethető tényezők: a mozgáshiány és a túlsúly, a magas koleszterinszint, a diabétesz, a magas vérnyomás és a dohányzás is.

Mik az atherosclerosis veszélyei?

A kezeletlen érelmeszesedés a keringési rendszer károsodásához vezethet. Maga az atherosclerosis nem okoz tüneteket addig, amíg az erek beszűkülése vérkeringési problémákhoz nem vezet – éppen ezért fontos, hogy megelőzzük az érelmeszesedést a testsúlyunk kordában tartásával, rendszeres testmozgással, a dohányzásról való leszokással, illetve az egészséges táplálkozással. Az agyi atherosclerosis bizonyos esetekben stroke-ot okozhat, a szív környéki érszűkület infarktust, szívelégtelenséget okozhat, ugyanígy károsodhat a vese, létrejöhet a medence érszűkülete esetén impotencia, a végtagokban pedig krónikus fájdalom.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan történik az atherosclerosis kezelése?

Maga az érelmeszesedés nem gyógyítható, azonban életmódterápiával kordában tartható betegség – bizonyos esetekben, ha az atherosclerosis életveszélyes problémákat okoz, műtéti beavatkozás válhat szükségessé. Az atherosclerosis gyógyítása az életmód megváltoztatásában rejlik, és habár a fogyás, illetve a testmozgás nem „radírozza le” a lepedéket az érfalakról, a jobb közérzethez, az általános egészségügyi javuláshoz és a fittebb életvitelhez nagyban hozzájárulhatunk.

Címkék:
elhízás, egészség, dohányzás, életmód, stroke, betegségek,