139 ezer forintot is bukhatsz évente: csak egy orvosi igazolás kell a kedvezményhez

Koós Anna2023. január 1. 07:02

A 2023. évi minimálbér alapján idén éves szinten 139 200 forint lesz az adóalapkedvezmény összege, amelyet bizonyos betegségekkel, ételérzékenységgel, -intoleranciával együtt élők igényelhetnek. Mindössze a megfelelő papírt kell hozzá benyújtani a megfelelő hivatalnak. Azonban még mindig sok beteg nincs tisztában azzal, hogy jogosult lenne a kedvezményre, pedig az évekre visszamenőleg is megigényelhető. Mutatjuk, milyen betegségek esetén spórolható meg a havi 11 600 ezer forintos összeg.

2022. december 15-én megszületett a megállapodás, illetve december 23-án megjelent a vonatkozó rendelet a Magyar Közlönyben, amely szerint 2023-ban a minimálbér 16%-kal, bruttó 232 ezer forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 14%-kal bruttó 296 400 forintra nő. Ezzel közvetlenül azok a munkavállalók járnak jól, akik minimálbért vagy garantált bérminimumot kapnak, a közvetett hatása pedig az lehet, hogy a minimálbér felett keresők bére is emelkedik. A változás hatására egyúttal számos juttatás összege is emelkedik 2023-ban, amelyek számításának a minimálbér az alapja. Ilyen például az az adóalapkedvezmény, amely egyes betegségekkel élők számára jár.

Sokan kapnak olyan juttatásokat, amelynek összege a minimálbérhez igazodik, így 2023-ban ezek emelkedésére is lehet számítani. Ilyen például a gyermekgondozási díj és a nagyszülői gyed maximális összege, mely legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, vagyis 2023-ban várhatóan bruttó 324 800 forint. A táppénz napi összege legfeljebb a minimálbér kétszeresének 30-ad része lehet, ez 15 466 forintra nőtt a minimálbér-emeléssel. Az álláskeresési járadék maximális összege is nőtt idén a minimálbérrel, illetve számos más juttatás.

A minimálbér emeléssel együtt nő az adóalapkedvezmény mértéke is, melyre a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekkel élők jogosultak. Ez 2023-ban havi szinten 11 600 forint - a minimálbér 5 százaléka - lesz, vagyis éves szinten 139 200 forint. Bár sokan lennének jogosultak betegségeik alapján a kedvezményre, még mindig kevesen hallottak a 335/2009-es kormányrendeletről. Ez a rendelet sorolja fel azokat a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket, melyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére a személyi jövedelemadóról szóló 1995-ös törvény alapján. Nem feltetlenül kell viszont a legsúlyosabb problémákra gondolni: a kedvezmény például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár, így mindent egybevetve

akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet. A kedvezményt azonban sokan nem használják ki, mivel nem is tudják, hogy jogosultak rá.

A törvény 29/E. §-a szerint "a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető." Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az ebben a kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A kedvezmény összegének kiszámítása éppen 2021-ben változott meg: addig az adókedvezmény a törvény szerint havonta a minimálbér 5%-a volt, most viszont az adóalapkedvezmény a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve. Az összeg valójában változatlan: hiszen 232 ezer forintnak az 5%-a ugyanúgy 11 600 forint, mint az egyharmadának - 77 333,32 forintnak - a 15%-a. Mindez azt jelenti, hogy ebben az évben 139 200 forint is megspórolható az adóból. Ráadásul, ha valaki sosem igényelte még a kedvezményt, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis

az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik.

A visszamenőleges érvényesítést a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével tehetik meg a betegek. (Az elévülési idővel kapcsolatban a törvény így szól: az adó megállapításához való jog annak a naptári évnek az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el, amelyben az adóról bevallást, bejelentést kellett volna tenni, illetve bevallás, bejelentés hiányában az adót meg kellett volna fizetni.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kinek jár?

Az adókedvezmény nem segély, hanem egy engedmény, melyet az állam a dolgozók egy csoportjának biztosít rászorultság alapján. Azok lehetnek jogosultak, hogy kevesebb adót fizessenek a többi adózónál, akik olyan betegségekben szenvednek, melyeket a törvény súlyos fogyatékosságként határoz meg. A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adóalapkedvezmény, melyeket a leleteik és a betegségek BNO kódja alapján a betegek is azonosíthatnak.

A következő betegségek esetén jár az adókedvezmény:

  • egyes hallási és látási fogyatékosságok,
  • bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedészavarok,
  • egyes mozgásszervi fogyatékosságok,
  • pervazív fejlődési zavarok (pl. gyerekkori autizmus, sperger szindróma)
  • skizofrénia egyes változatai, schizotypiás és paranoid zavarok
  • a daganatos betegségek egyes típusai (pl. a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei, emlő, méhnyak, petefészek, here és prosztata rosszindulatú daganatai)
  • mesterséges testnyílással élő személyek
  • egyes immunbetegségek,
  • egyes emésztőszervi betegségek (pl. Crohn-betegség, coeliakia, egyes felszívódási zavarok, stb.)
  • endokrin és anyagcsere betegségek, mint az I. típusú diabetes és a szövődményekkel járó II. típusú diabetes
  • veleszületett enzimopátiák (az egyes enzimek működésének rendellenességei), például laktóz intolerancia, lisztérzékenység, vagy a szénhidrát anyagcsere egyéb zavarai,
  • művesekezelésre szoruló betegek,
  • krónikus légzési elégtelenség
  • veleszületett és szerzett szívbetegségek,
  • egyes fejlődési rendellenességgel születettek
  • és endometriózis esetén.

A betegségek pontos listáját a már említett kormányrendelet melléklete tartalmazza, ami ide kattintva érhető el.

Hogyan lehet igényelni?

Ha valaki igényelni szeretné ezt a kedvezményt, akkor először is szüksége lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved a kedvezményre jogosító betegségben.

Fontos, hogy visszamenőleges igazolás esetén azt is tartalmaznia kell a papírnak, hogy ez a betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzést végezzük.

Az igazolással a magánszemély két időpontban kérheti a kedvezmény megállapítását a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV). Az adóelőleg megállapításánál, adóelőleg-nyilatkozattal év közben, valamint a személyi jövedelemadó bevalláskor májusban.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

  • a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatait,
  • lakóhelyét,
  • adóazonosító jelét,
  • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát,
  • a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint
  • az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását.

Címkék:
egészség, adókedvezmény, orvos, támogatás, minimálbér, kedvezmény, betegség, fogyatékkal élő, igazolás, szakorvos, fogyatékosság, megbetegedés, krónikus,