Sorra zárnak be az ilyen gyógyszertárak: rengeteg település maradhat hamarosan ellátás nélkül

Koós Anna2022. május 7. 07:02

Egyre több gyógyszertár szűnik meg a kisebb településeken, amely több ezer lakos gyógyszerellátását nehezíti meg. Egyes megyékben már így is rossz a helyzet, sok lakos jut kevés gyógyszertárra. Ráadásul a munkaerőhiány a patikákat is sújtja és a járvány okozta válság sem múlt el nyomtalanul. A jövőben feltehetően még több gyógyszertár fog bezárni, és egyre nehezebb lesz megoldani vidéken a gyógyszerellátást, ha a helyzet nem változik gyökeresen.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utoljára közölt adatai alapján összesen 17 448-an dolgoztak patikában különböző munkakörökben, 6218 gyógyszerész, 8604 asszisztens és 2626 dolgozó egyéb munkakörben. Ez azonban még 2020-as adat, ennél frissebbet nem közölt a KSH. A megelőző évekhez képest a dolgozók száma, akár a gyógyszerészeket, akár a gyógyszertári asszisztenseket nézzük, egyre nő, még ha lassú ütemben is. Az viszont már korántsem mindegy, hogy hol dolgoznak ezek a gyógyszerészek: amíg Budapest belvárosában minden sarkon vagy egy patika, vidéken egyre nehezebb megoldani a gyógyszerellátást.

Ugyanakkor hiába vannak a fővárosban és nagyobb városainkban jobban ellátva munkaerővel a patikák - bár valójában az országban mindenhol munkaerőhiány van, csak nem azonos mértékben -, ha vidéken asszisztenst is alig lehet fogni, folyamatos a helyettesítés. Rengeteg vidéki fiókgyógyszertárat olyan súlyosan érint a munkaerőhiány, hogy a megszűnéssel fenyeget. Így sok kistelepülés maradhat gyógyszertár nélkül a közeljövőben, ha nem változik a helyzet.

Pest megyében nőtt csak a patikák száma

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa alapján jelenleg 2282 közforgalmú gyógyszertár működik az országban, míg tavaly nyáron 2287, 2020. áprilisban pedig 2293 patika működött. Ez nem jelent számottevő csökkenést, viszont ez a szám csak az országos változást mutatja: vannak ugyanis olyan megyék, ahol a járvány óta eltelt másfél évben csökkent, míg máshol nőtt a (közforgalmú) gyógyszertárak száma.

Loading...

Budapesten és Pest megyében nőtt csak a patikaszám, tíz megyében nem változott, nyolc megyében viszont csökkent a számuk. Azt is hozzá kell tenni, hogy a patikák megszűnése egy nagyobb megyében, mint Borsod-Abaúj-Zemplén nem olyan nagy érvágás, mint mondjuk Somogyban, ahol eleve jóval kevesebb a patika. Az sem mindegy, hogy megyén belül hol történik a megszűnés, hiszen egy nagyvárosban nem okoz ez nagy gondot, viszont ha a falu egyetlen gyógyszertára zár be végleg, az már nagyobb probléma a lakosságnak.

A kistelepülések gyógyszerellátása szakemberek szerint is egyre nagyobb gondot jelent Magyarországon.

Hogy a patikai ellátottság hol a legsúlyosabb, az is jól mutatja, hogy hány lakos jut egy patikára az adott megyében. Eszerint a statisztika szerint Nógrád megyében jut a legtöbb lakos egy patikára, több mint 3000 fő, ráadásul számuk 2020 óta jelentősen emelkedett, 6,5 százalékkal. Bár Pest megye patikák számában Budapest után a második volt a rangsorban, úgy tűnik, lakosságszámra vetítve mégsem állnak olyan jól: 457 fővel több jut itt egy patikára, mint a fővárosban.

A legjobb helyzet Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanádban van, ahol még 1700 fő sem jut egy gyógyszertárra. Természetesen ezt a képet is árnyalja, hogy a városok lefedettsége jobb lehet, míg a kistelepüléseken rosszabb a helyzet. 

Egyre kevesebb a helyi, kisebb gyógyszertár

Nemcsak a közforgalmú gyógyszertárak száma csökken, hanem a más típusú, hasonló feladatot ellátó patikáké is. Az OGYÉI meghatározása szerint a közforgalmú gyógyszertár olyan egészségügyi intézmény, ahol a forgalomba hozatalra engedélyezett gyógyszerkészítmények kiadásán kívül magisztrális gyógyszerkészítő tevékenységet is folytatnak. A fiókgyógyszertár egy közforgalmú gyógyszertár telephelyeként működik, ezért gyógyszerforgalmazási köre korlátozott. Fiókgyógyszertár azon a településen működhet, ahol közforgalmú gyógyszertár nem működik. (Így például kis községekben jellemzően ilyenek működnek.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kézigyógyszertár pedig olyan településeken működhet, ahol sem közforgalmú, sem fiókgyógyszertár nem működik. A kézigyógyszertár a háziorvos és a házi gyermekorvos rendelési idejében működhet, készlete az orvos által rendelt bizonyos gyógyszerekre és tápszerekre terjed ki, amelyet az orvos – a működési engedélyében megjelölt – közforgalmú gyógyszertárból szerezhet be. Kézigyógyszertárból gyógyszer – sürgős szükség esetét kivéve – csak az orvos által kezelt beteg részére szolgáltatható ki.

Ezeken túl léteznek még intézeti gyógyszertárak, melyek a kórházak részeként működnek és a kórház egyes osztályain kezelt, ápolt betegek gyógyszerellátását biztosítják. Az előírt feltételekkel rendelkező intézeti gyógyszertárak szakfeladatként, közvetlenül a lakosság számára is kiszolgáltatnak gyógyszert és egyéb termékeket.

A statisztikákból az derül ki, hogy az utóbbi évtizedben a fiók- és kézigyógyszertárak száma is számottevően csökken. Ez pedig éppen az egyébként is kevésbé jó infrastruktúrájú helyeket érinti leginkább, ahol közforgalmú gyógyszertár eleve nem is működött. 

Loading...

Magyarországon hasonlóan más ágazatokhoz, a közforgalmú gyógyszerellátás is munkaerőhiánnyal küzd - erre legutóbb annak kapcsán hívta fel a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ), hogy egy 2022. januártól érvényben lévő új jogszabályváltozás gyakorlatilag ellehetetlenítette az online gyógyszerrendelést. Bár arról nincs friss információnk, jelenleg hány gyógyszerész, szakasszisztens dolgozik a patikákban, 2019-ig a számuk folyamatosan nőtt. A szakértői nyilatkozatok alapján viszont még ez a növekedés sem enyhíti az ágazatban uralkodó munkaerőhiányt.

A gyógyszertárakat, gyógyszerellátást érintő fontosabb változások a közelmúltból: 

  • gyakorlatilag megszűnt az online gyógyszerrendelés lehetősége: 2021. december 8-án a Magyar Közlönyben (224.) megjelent rendelet szerint 2022. január 1-től vény nélkül kapható gyógyszert sem lehet csomagküldéssel eljuttatni a vásárlókhoz. A korábbi szabályozás alapján csak a vényköteles gyógyszereket nem lehetett ilyen módon értékesíteni. Bár az új szabályozás csak a csomagküldést tiltja, a házhozszállítást nem, viszont ebben az esetben a gyógyszertári szakszemélyzet egyik tagja vinné el személyesen a gyógyszereket a vásárlónak. Erre pedig az egyébként is munkaerőhiányos ágazatban sehol sincs kapacitás.
  • változtak a gyógyszertárvezetéshez szükséges követelmények: 2021. december 27-én a Magyar Közlönyben (242.) megjelent rendeletmódosítás meghatározta, melyik szakvizsga fogadható el a gyógyszertárvezetéshez. Bár a gyógyszertárvezetéshez szükséges követelménnyel 2015-ben egészítették ki a törvényt, azonban egészen mostanáig nem jelent meg hozzá az a miniszteri rendelet, amely tisztázta volna, hogy pontosan melyik szakképesítést fogadják majd el.
  • átalakul a szakgyógyszerészi képzés rendszere: a fent említett rendeletmódosítás szerint gyógyszerellátási-szakgyógyszerészet területén a korábbi hét szakirány helyett már csak három, míg az ipari szakgyógyszerészet területén a korábbi tíz szakirány helyett csak hat közül lehet választani. A 22/2012. (IX. 14.) EMMI rendelet módosításai 2021. december 28-án már léptek hatályba.
  • több gyógyszertár válhat jogosulttá támogatásra: az egy települést vagy településrészt egyedül ellátó gyógyszertárakat minden évben működési célú támogatást kapnak, melynek eddigi feltétele az volt, hogy a gyógyszertár közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó előző évi első féléves árréstömege nem haladta meg a 8 millió forintot. Ezt a határt emelték fel most 9 millió forintra.
  • már nem csak patikában lehet venni Covid-19 antigén gyorstesztet: a 2022. február 8-án megjelent rendelet lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó helyek is forgalmazhassanak Covid-19 antigén gyorsteszteket. Jelenleg az OGYÉI nyilvántartása szerint 1150 ilyen üzlet van, a kisebb boltok mellett sok Lidl, Mol és OMV, Rossmann és dm van közöttük.

Címkék:
Budapest, gyógyszer, patika, gyógyszertár, vidék, lakosság, ellátás, lefedettség, megye, alapellátás, betegellátás,