Újra rákaptak a magyarok az utazásra: rengeteg pénzt tapsoltak el

Pénzcentrum2020. augusztus 7. 14:35

Március közepén nemhogy megtorpant, de szinte megállt a turizmus itthon, úgy tűnik sikerült valamelyest összeszednie magát a nyárra. Habár a szálláshelyek bevételei még elmaradnak a korábbi évek eredményeitől, úgy tűnik a SZÉP-kártyákra adható extra pénzek meghozták a hozzájuk fűzött reményeket.

Ahogy a miniszerelnök fogalmazott márciusban: a turisztikai szezonnak idén kampó - és be is vált a jóslata. 2020. júniusban az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma 93 százalékkal visszaesett. A legnagyobb mértékű, 98 százalékos csökkenés Budapesten történt, a Balatonnál az előző év júniusi forgalom kevesebb mint tizede realizálódott. De a a belföldi vendégek száma is visszaesett: 60 százalékkal, a vendégéjszakáké 59 százalékkal - derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. Így nem csak a vendégek, de a várt bevétel is elmaradt: szálláshelyek júniusi szállásbevételeit hasonlítottuk össze ezen a grafikonon 2016. és 2020. között:

Loading...

Jól látszik a meredek esés, a tavalyi évhez viszonyítva 81 százalékkal estek vissza a bevételek. Szállástípusonként egyértelmű, hogy a legnagyobb bevételt produkáló szállodák a nagy vesztesei a vírusnak, de a panziók bevételi is a felére esett vissza, a közösségi szálláshelyeké nagyjából a tizedére, a kempingeké a harmadára. 

Van, ami pörög ugyanúgy

Érdekes eredményt kapunk ugyanakkor ha összevetjük az elmúlt év júniusi SZÉP-kártyás költéseket:

Loading...


Láthatóan a SZÉP kártyás költések helyrerázódtak: míg márciusban még 1 milliárd 81 milliót, áprilisban már csak 31 milliót, májusban 482 milliót, júniusban azonban már 2,5 milliárdot költöttek róla a magyarok, tehát közel annyit mint egy évvel korábban. Ebben minden bizonnyal szerepe van turizmust segítő kormányzati intézkedéseknek, hiszen a SZÉP-kártya terheit csökkentették: a 17,5 százalékos szociális hozzájárulási adó mértéke 4 százalékra csökken, a feltölthető összeg pedig jócskán megemelkedtek.

Megemelt értékhatárok

A személyi jövedelemadóról szóló 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet alapján 2020-ban béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a SZÉP-kártya

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • szálláshely alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 400 ezer forint (225 ezer forint helyett),
  • vendéglátás alszámlájára utalt támogatás legfeljebb évi 265 ezer forint (150 ezer forint helyett),
  • szabadidő alszámlájára utal utalt támogatás legfeljebb évi 135 ezer forint (75 ezer forint helyett),
  • együttvéve legfeljebb az éves rekreációs keretösszeget meg nem haladó összeg - írja az ado.hu.

A Szja tv. 70. § (8) bekezdésétől eltérően az éves rekreációs keretösszeg

  • amennyiben a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll - ha a munkáltató költségvetési szerv - évi 400 ezer forint (200 ezer forint helyett), más munkáltató esetében évi 800 ezer forint (450 ezer forint helyett);
  • a 400 ezer, illetve a 800 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege, ha a munkavállaló jogviszonya csak az év egy részében áll fenn.

 

Címkék:
otthon, utazás, SZÉP-kártya, turizmus, járvány, rekreáció, ksh, koronavírus, költés, szocho, covid, külföldi pénzek,