Gulyás: romlik a helyzet, több ország átsorolásán is gondolkodik a kormány

Pénzcentrum2020. augusztus 6. 11:05

A koronavírus-helyzet Európában romlik, egyes helyeken drámai - mondta Gulyás Gergely. A miniszter szerint épp ezért helyezték át Spanyolországot a sárga-kategóriába, és több más állam színkódjának megváltoztatása is napirenden van - ám egyelőre kivár a kormány.

A koronavírus-helyzet Európában romlik, egyes helyeken drámai - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Ezért az országos tisztifőorvos javaslatát támogatva Spanyolországot a zöldből sárga besorolásba helyezték át.

Más országok esetében még kivárnak, de szóba került több állam színkódjának megváltoztatása is.

A miniszter ismertette, Magyarországon 500 és 600 között stagnál az aktív fertőzöttek száma - tegnap 534 aktív eset volt, 185-en Budapesten, a többiek vidéken.

Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, a balti államok és Finnország kivételével még a zöld országokba is fokozott óvatosság mellett javasolt csak az utazás

- mondta Gulyás Gergely, aki szerint a hazai védekezés eddig azért volt sikeres, mert minden szereplő a józan ész alapján, fokozott óvatossággal jártak el. Ilyen az augusztus 20-i nagy rendezvények és az ültetett koncertek lemondása is.

Talpraáll a foglalkoztatás

Ma Magyarországon 4 millió 472 ezren dolgoznak, még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a kormány bízik benne, hogy még idén visszaáll a foglalkoztatottság a tavalyi szintre, januárit már meghaladtuk Gulyás Gergely elmondása szerint. Hozzátette, a GDP-adattal kapcsolatos vita a kormány számára kevésbé releváns, mint a foglalkoztatottsági adatok.

A múlt héten bejelentett 5,2 milliárdos zeneipari támogatás mellett még 2,12 milliárd forintot biztosít a kormány az ágazatnak. Ebből egyenként maximum 9 millió forintból támogatnak zenei klubokat, játszóhelyeket. 20 nagyobb klub 30-30 millió forintot kaphat egyenként 10-10 esemény megrendezésére. Határon túli klubok is pályázhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek a pályázatnak a koordinálója a Petőfi Irodalmi Múzeum, míg a fesztiválszervezők külön a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül kapnak pénzt. A fesztiváliparnak 700 millió forintos támogatást nyújt a kabinet az MTÜ-n keresztül.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Címkék:
utazás, koronavírus, országok, kormányinfo, gulyás gergely, átsorolás,