Veszélyes potencianövelők és fogyasztószerek: mit kapunk a netről?

Pénzcentrum2014. június 6. 15:35

A hamis és illegális gyógyszerek kereskedelmének felderítésére irányuló nemzetközi akció keretében a hazai hatóságok 90 fajta gyógyszerkészítményt foglaltak le 5 millió forint értékben. Ez körülbelül 7000 darab tablettát és 2500 ml folyékony gyógyszert jelent. Ezenfelül 49 illegálisan működő weboldalt is azonosítottak, a tőlük rendelt készítmények mindegyike hamis volt.

A május 13-20. között zajló nemzetközi akció Magyarországon ismét rávilágított arra: ma a magyarok a legtöbb hamis vagy illegális gyógyszert az interneten keresztül rendelik. Egyre kevesebb az utcákon, piacokon vagy a pult alatt árult hamis és illegális gyógyszer, de megnövekedett a weboldalakon és közösségi oldalakon árult készítmények száma.

Az akció ideje alatt az együttműködő magyar hatóságok 49 illegálisan működő weboldalt azonosítottak, melyek magyar nyelven a magyar fogyasztókat célozták meg hirdetéseikkel. Ezt követően próbavásárlásokat végeztek: gyanús étrend-kiegészítőket és gyógyszereket rendeltek az internetről. A beérkezett 24 különböző készítményt a GYEMSZI-OGYI laboratóriuma vizsgálta be. A laboratóriumi eredmények egyértelműen kimutatták: minden bevizsgált készítmény hamis vagy illegális volt.

KATTINTS! Gyógyszermaffia: ezzel etetik a magyar fogyni vágyókat

A hamis gyógyszerek esetében a készítmények összetétele, a csomagolás és a tabletták kinézete tért el az eredeti gyógyszerektől. Minden gyanús gyógyszer, amit internetes oldalon keresztül rendeltek be a hatóságok, hamisnak vagy illegálisnak bizonyult. A bevizsgált potencianövelők a legtöbb esetben az eredeti készítményekben megtalálható hatóanyag-mennyiség töredékét, 15-20%-át tartalmazták csak, azaz lényegében hatástalanok lettek volna, ha valaki alkalmazta volna őket.

A bevizsgált fogyasztószerek esetében nemcsak mennyiségi problémák voltak, de többször nem az a hatóanyag szerepelt a hamis készítményben, ami az eredeti készítmény hatóanyaga. A bevizsgált étrend-kiegészítők egy része más összetevőkből állt, mint ami tájékoztatójukban, dobozukon fel volt tüntetve.
A bevizsgált minták között nem egy olyan készítményt találtak, ami amellett, hogy illegális volt, még hamis készítménynek is bizonyult: más mennyiségben tartalmazta, vagy nem azt a hatóanyagot tartalmazta, ami eredetileg dobozán, tájékoztatójában feltüntetett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az akció ideje alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei kiemelt figyelmet fordítottak az ország területére beérkező gyógyszerkészítmény-szállítmányok ellenőrzésére a postai és a légiforgalomban. Emellett ellenőrzéseket tartottak a közutakon, piacokon, közterületeken és a határforgalomban is, 704 esetben röntgenátvilágításhoz is folyamodtak. Az akció nyolc napja alatt 90 fajta gyógyszerkészítményt foglaltak le 5 millió forint értékben, ami mintegy 7000 darab tablettát és 2500 ml folyékony gyógyszert jelent. A NAV munkatársai a lefoglalások során a hamis vagy illegális készítmények között találtak potencianövelőket, és teljesítményfokozókat egyaránt. Az egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény megállapítása után a NAV átadta az ügyeket a rendőrhatóság részére.

Csákó Ibolya, rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főosztály Bűnügyi Osztályának munkatársa elmondta, "nemcsak a hamis, hanem az engedély nélküli, azaz illegális készítmények forgalomba hozatala és kereskedelme is büntetendő. Minden esetben rendőrségi feljelentés és eljárás lesz a következménye, ha valaki ilyen tevékenységbe kezd".

Címkék:
biztosítás, ellenőrzés, NAV, webshop, gyógyszer, légiforgalom,