Bajban a cukorbetegek: havonta 17 ezerrel magasabb gyógyszerszámla?

Pénzcentrum2014. május 5. 10:00

Két évvel ezelőtt szigorították az inzulintámogatást. Ezzel 14 ezer cukorbeteg kényszerült terápiaváltásra. Ugyanakkor évente félmilliárd forintot takarít meg azzal az egészségbiztosító, hogy a támogatásért cserébe eredményességi követelményt állított a betegeknek - írja a Népszabadság.

Félmilliárdos megtakarítást hozott az a kormányzati szigorítás, amely az előírt diéta szigorú betartásához köti az analóg inzulin térítésmentességét. A cukorbetegek szénhidrátfogyasztását negyedévente ellenőrzik vérteszttel.

Aki "elbukta" a lehetőséget, hogy megtarthassa az analóg inzulinját, vagy áttért a kevésbé korszerű humáninzulin-kezelésre és továbbra is hozzájut, legfeljebb 300 forintos dobozdíj ellenében a havi gyógyszeradaghoz, vagy megtartotta az analóg készítményt és vállalta az 50 százalékos térítési díjat, amely akár 16-17 ezer forinttal is megdobhatta a havi gyógyszerszámláját.

KATTINTS! Gyógyszermaffia: ezzel etetik a magyar fogyni vágyókat

Sok szakorvos arról panaszkodott, hogy már szinte csak szorongó betegük van. Voltak, akik kiabáltak, mások sírtak félelmükben. Volt olyan, aki kétségbeesve várt az orvostól fölmentést, valahányszor kiderült: laboreredményei alapján nem fér bele az analóg inzulinosok táborába.

Címkék:
biztosítás, gyógyszer, inzulin, egészségbiztosítás,