Az utazásra nem javasolt országokba nem köthető utasbiztosítás

MTI2014. január 23. 13:02

A Külügyminisztérium által utazási célként nem javasolt országba csak saját kockázatra lehet utazni, a biztosítók nem kötnek utasbiztosítást - közölte Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) utasbiztosítási bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Aki már az adott országban tartózkodik, amikor "a külügyi tiltás" megszületik, arra továbbra is érvényes lesz a biztosítás. A thaiföldi szükségállapot kihirdetése vagy az egyiptomi zavargások önmagukban még nem jelentik azt, hogy a biztosítók nem vállalnák az utasok kockázatait - jegyezte meg Horváth Péter.

Kitért arra is, hogy télen az utazási cél síelés vagy pedig olyan ország felkeresése, ahol éppen nyár van. Az első esetben a balesetveszély a legnagyobb kockázat, míg a másodikban az étkezés okozhat egészségügyi problémákat.

Az európai egészségbiztosítási kártya nem fedez annyi kockázatot, mint az utasbiztosítás, és önrész fizetésével is jár - hívta fel a figyelmet Horváth Péter. Az önrész Nyugat-Európában, kórházi ellátásban általában napi 10-20 euró, és csak az ottani állami biztosítóval szerződésben álló ellátók vehetők igénybe. Nincs bent a fedezett kockázatokban a helikopteres mentés, és a felelősségbiztosítás sem.

A külföldre utazók egyharmada köt csak utasbiztosítást. Különösen kimaradnak a biztosításból azok, akik csak egy napra látogatnak valamelyik szomszédos országba, pedig a baleseti kockázat náluk sem kisebb - figyelmeztetett az elnök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Mabisz adatai szerint 2012-ben 9,5 milliárd forint volt a biztosítók utasbiztosításból származó díjbevétele. Abban az évben az első háromnegyedévi utasbiztosítási bevétel 7,9 milliárd forintot tett ki, míg tavaly ugyanebben az időszakban 8,4 milliárd díjbevételt regisztráltak a társaságok. Az 500 milliós növekedés azonban a biztosítási adó áthárításából származik - vélte Horváth Péter.

Címkék:
biztosítás, utazás, utasbiztosítás, mabisz,