Mégis folytatni kell a szúnyogirtást?

Népszava2013. július 4. 09:33

A szúnyoggyérítést egészen biztosan folytatni kell, miután sok helyen még mindig nem lehet hatékonyan fellépni a vérszívókkal szemben - írja a Népszava. Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója június végén jelentette be, a szúnyogirtás július 7-én, vasárnap érhet véget.


Az árvíz által érintett területek nagyjából fele földről megközelíthetetlen, levegőből pedig nem minden esetben érik el a kívánt hatást az irtószerek.

Az irtást azonban több tényező is akadályozhatja. A légi védekezés legnagyobb ellensége az időjárás: ha ugyanis esik az eső vagy fúj a szél, az irtószer alkalmasint nem jut el a célterületre. Az előírás szerint ha két méter per másodpercnél erősebben fúj a szél, a gépeket már fel sem küldik; további érdekesség, hogy a szélerősséget mindig ott kell mérni, ahol a permetanyagot elszórják. Így előfordulhat, hogy bár a földfelszín közelében szélcsend van, mégsem irtanak a gépek, mert a repülési magasságban erős széllökések vannak.

Ugyanakkor a problémát jelenleg az okozza, hogy a szúnyogpusztítás leghatásosabb módjára, a földön végzett biológiai gyérítésre sok helyen nincs lehetőség, mert a teherautók és dzsipek elsüllyednének a víztől teljesen átázott part menti részeken.

Címkék:
biztosítás, szúnyog, árvíz, szélerősség,