A tortadísznél komolyabb eszközök is előkerülhetnek év végén

Pénzcentrum2012. december 28. 13:45

Vannak legális pirotechnikai eszközök, amelyekkel csak szilveszter éjjelén lehet szórakozni. A petárda nem ilyen, azzal sohasem lehet Magyarországon játszani. Óvatosságra int a rendőrség.

Egy évvel ezelőtt hozták azt a kormányrendeletet, amely uniós irányelvek nyomán teljesen újraszabályozta a pirotechnikai eszközök használatát, e változásokat pedig még mindenki csak tanulja. A klasszikus petárdát 2005 óta tilos birtokolni és használni Magyarországon, ez a 2011-es változásokkal is érvényben maradt. Az alezredes szerint a tiltáshoz végül az is vezetett, hogy nem adott annyi szórakoztató élményt, mint amennyi kárt tudott okozni.

A jelenlegi magyar szabályozás négy kategóriába sorolja ezeket az eszközöket, és míg az első kettőbe esőket az év bármely napján lehet használni, a harmadik osztályba tartozókat csak az év utolsó pár órájában. A negyedik kategóriába eső komolyabb eszközöket pedig csak engedéllyel rendelkező, szakképzett felhasználók lövöldözhetik el.

Az első osztályba került eszközök közé tartozik például a tortagyertya, amelyet akár beltéren is minden 14. életévét betöltött személy használhat. A második osztályba az eggyel komolyabb eszközök kerültek, melyeket már csak szabadtéren és csak 16. életév betöltése után lehet használni. Ebbe a kategóriába tartozik például az úgynevezett telep is, mely beindítása után akár lila pálmát vagy egyéb formákat is képes mintázni az égre.

Az év utolsó három napján a harmadik osztályba sorolt eszközök használhatók. Ezekben már komolyabb mennyiségű hatóanyag van, ha egy ilyen elszabadul egy szobában, képes teljesen kiégetni azt. Ezeket december 28-tól lehet legálisan megvásárolni, de felhasználni csak december 31-e délután 6 és január 1-e reggeli 6 óra között

Címkék:
petárda,