Lakásbiztosítás lépésről lépésre: ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum2012. október 14. 10:00

Amikor lakásbiztosítási szerződést kötünk, gyakran találkozhatunk számunkra eddig ismeretlen szavakkal. A Groupama Garancia szakértői most segítenek nekünk, hogy könnyebben eligazodjunk a szakszavak között.

Biztosítási tartam: A biztosítási szerződést határozatlan vagy határozott időtartamra lehet megkötni. A biztosítót a kockázatviselés kezdetétől a kockázatviselés teljes tartamára megilleti a díj.

Kockázatviselés kezdete: A kockázatviselés lényege tehát, hogy a biztosítási védelem ettől az időponttól illeti meg az ügyfelet. A kockázatviselés biztosítási ajánlaton feltüntetett kezdő időpontja - fő szabály szerint - nem lehet korábbi, mint a biztosítási ajánlatnak a szerződő általi aláírását követő nap 0. órája. A felek azonban megállapodhatnak ettől eltérő, későbbi kockázatviselési kezdő időpontban is. Fő szabály még, hogy a kockázatviselés akkor kezdődik, amikor átutaljuk az első biztosítási díjat a biztosítónak. Írásbeli megállapodás esetén a kockázatviselés a díjbefizetés előtt is megkezdődhet.

Alulbiztosítás:
A biztosítási összeg megállapításának alapja az újérték-elv, vagyis épületek esetében azok teljes újjáépítési költségét, az ingóságok esetében azok új állapotban történő, újrabeszerzési értékét kell figyelembe venni a biztosítási összeg megállapításához. Erre azért van szükség, mert ha az adott biztosított vagyontárgy károsodik, a biztosítási szerződésnek elegendő fedezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy azt a káreseményt követően pótolni lehessen.

Ha a biztosítási összeg alacsonyabb, mint a vagyontárgyak új értéke, akkor a biztosító a keletkezett kárt csak olyan mértékben téríti meg, ahogy a biztosítási összeg az újraépítés, újrabeszerzés költségéhez aránylik. Időnként nem árt felülvizsgálni meglévő lakásbiztosítási szerződésünket, hiszen az évek során új vagyontárgyakkal bővülhet otthonunk, amelyeket szintén fedezet alá kell vonni. Ez a vagyon érték nyomon követése.

Védettségi szint: Otthonunk védettségi szintje attól függ, hogy milyen épületszerkezetekkel, nyílászárokkal és milyen minőségű vagyonvédelmi eszközökkel védjük féltve őrzött vagyontárgyainkat.

Az első lépés minden esetben, hogy fel kell mérni a lakásában lévő vagyontárgyak értékét, különös tekintettel a betörésveszélyes értékekre (pl. ékszerek, számítástechnikai, híradástechnikai, fotó-optikai és szórakoztató elektronikai eszközök) és az ingatlanban lévő vagyonérték alapján kell meghatározni a betörés elleni védelem optimális szintjét, mert csak akkor számíthatunk megfelelő kártérítésre.

Érdekmúlás:
Érdekmúlásnak nevezik azokat az eseteket, amikor a biztosítási szerződés hatálya alatt a biztosítási érdek megszűnt, például a biztosított eladta lakását vagy a vagyontárgy megsemmisült és emiatt biztosítási esemény már nem következhet be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az újérték elve: Újérték alatt a biztosított vagyontárgy helyreállítási, újra beszerzési vagy újraépítési költségét értjük.

Indexálás:
Az indexálás - más néven értékkövetés - során, az újérték-elv alapján a biztosító a biztosítási összeget a biztosítási évfordulót megelőzően a következő biztosítási időszakra az átlagos árszínvonal változásához igazítja, ezzel arányosan változik a biztosítás díja. Ez azonban csak általános értékkövetés, így ha vagyonunkban ezt meghaladó mértékű változás áll be, érdemes a biztosítónál bejelenteni a vagyonértékben bekövetkezett változásokat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, nagyobb vagyonösszegbeli változásnál könnyen alulbiztosítottá válhatnak vagyontárgyaink.

Kárbejelentési kötelezettség: A káresetet bekövetkezésétől vagy a kár tudomásunkra jutásától számított határidőn belül a biztosító felé be kell jelenteni. A megszabott határidő szerződésenként változhat, de általában vagyonbiztosítások esetén 2 munkanapon, személybiztosítások esetén pedig 8 munkanapon belül meg kell történnie.

 

Címkék: