Pocsék hír az autósoknak: újabb drágulást jósolnak

Pénzcentrum2012. február 2. 11:07

Túllépve az előzetes várakozásokon, ismét meghaladta az egy milliót a novemberi kötelező biztosítóváltások száma. A sokak által utolsónak nevezett kampányban újabb 20 milliárd forinttal csökkent a kötelező biztosítók összesített díjbevétele. A szakértők által összegyűjtött adatokból azonban kiderül, hogy a biztosítók 2014-től várják a díjak emelkedését - tájékoztatta lapunkat a Biztosítás.hu internetes alkusz.

Ismét meghaladta az egy milliót a novemberi kötelező biztosítóváltások száma. Bár az előzetes várakozások még a díjak stagnálását vetítették előre és a megtakarítható összegek is jelentősen csökkentek az előző évihez képest, mégis közel 1,1 millió jármű kötelező biztosítását cserélték le az autósok novemberben. A 17 ezer forintról 12 600 forintra csökkenő váltási átlagdíj még mindig tömegével mozgatta meg az autósokat. A biztosítók közül az Uniqa-t választották a legtöbben - a társaság 180 ezer új szerződést kötött -, őket követi a K&H, a Posta és az Allianz Biztosító Zrt., társaságonként százezer darabot meghaladó új szerzéssel.

Az autósok közül legtöbben ismét az internetes csatornát vették igénybe a kampányban (a váltók 90 százaléka ellenőrizte a díját az online szolgáltatók segítségével). A kötések és felmondások lebonyolításában is tovább erősödött az internetes alkuszok szerepe, akik immáron a magánszemélyek biztosítóváltásának felét intézték teljes körűen. A legtöbb megtakarítás is az internetes oldalakon vált elérhetővé, köszönhetően az online kedvezményeknek.

A biztosítók, a nem várt újabb díjcsökkentést a károk vártnál kedvezőbb alakulásával indokolták, de most a kampány után már látszik, hogy többen közülük valószínűleg veszteséges üzletágat lesznek kénytelenek elkönyvelni. Mindez a díjak jövőbeni növekedését vetíti előre, persze kérdés, hogy mikor és milyen mértékben.

A Biztosítás.hu által megkérdezett biztosítótársaságok az idei évre még a díjak stagnálását, de 2014-re már kisebb mértékű emelkedését valószínűsítik. A díjak emelkedésének kedvezhet majd az a tény is, hogy az évfordulót december 31-ről eltoló törvény miatt egyre több autós biztosítási évfordulója tér majd el az év végi dátumtól. Az egyes autósok így nagyobb eséllyel felejtik majd el év közbeni váltási lehetőségüket, ami kevésbé ösztönzi majd versenyre a biztosítótársaságokat. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: