Fizesd be a baleseti adót is, csak akkor érvényes a köteleződ!

Pénzcentrum2012. január 30. 15:16

Akár a rendszeresen befizetett kötelező biztosításunk ellenére is fedezetlenné válhat gépjárművünk. Zavart okozhat az idei évben bevezetett baleseti adó - figyelmeztetnek biztosítók, alkuszcégek.

Hiába harsogták az újságok, internetes csatornák, televíziók, rádiók nyakra-főre azt, hogy az autósoknak az idei évtől úgynevezett baleseti adót is kell fizetniük, a biztosítási alkuszok tapasztalatai szerint sokan nem is hallottak az új adóról. Így meglepődve és értetlenkedve tapasztalják azt, hogy ugyanarra a kocsira vonatkozóan egyszerre több, eltérő összegű csekket is kapnak. Ennek az az oka, hogy egyes biztosítók nem tudják egy csekken kezelni a biztosítás összegét, valamint az arra rakódó baleseti adót, így azok összegét külön-külön számlázzák.

Azokat is érheti meglepetés, akiknek év közben van a biztosítási évfordulójuk. Nekik is meg kell fizetniük ugyanis az adót arra a törtidőszakra, amely már 2012-re esik. Erről az összegről külön csekket kapnak. A magyar autósok jelentős része még mindig sárga csekken fizet, és nem használ netbankot, mobilbankot, vagy automatizált megbízásokat.

Mindazonáltal azt is érheti kellemetlen meglepetés, aki nem csekken fizet, hanem mondjuk csoportos beszedési megbízás alapján a bankja vonja le a biztosítás díját. "Ha a banknál az ügyfél limitálja, hogy az eddigi negyedéves díj mértékéig történhet csak lehívás, akkor a baleseti adóval megnövelt terhelést nem, vagy csak a korábbi mértékig engedélyezi a rendszer. Ez esetben az autó fedezetlenné válhat, amit bizonyára kevesen vesznek észre maguktól a havi bankszámlaegyenlegük részletes böngészésekor" - vélekedik Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője. Így akár hónapok is eltelhetnek, mire kiderül a hátralék, de előfordulhat, hogy minderre egy baleset során kell az autósnak rádöbbennie.

Fő szabály szerint a biztosítóknak a megállapított adót a törvény hatálybalépését követően az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahogyan azt az ügyfél fizeti. Azon szerződés esetében, amelynek 2011-es utolsó esedékes díjával lefedett időszaknak van 2012-re áthúzódó része is, akkor a 2012-re eső díjrész után is meg kell fizetni a baleseti adót, amelyet a szintén a biztosító köteles beszedni - magyarázza közleményében a Generali-Providencia Biztosító Zrt.

Az adó alapja az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj, illetve a fedezetlenségi díj, amennyiben a gépkocsi-tulajdonost ilyen kötelezettség terheli. Az adó mértéke az adóalap (kgfb díj, ideértve a fedezetlenségi díjat is) 30 százaléka, de a biztosító kockázatviselésével érintett időszakban gépjárművenként legfeljebb napi 83 forint.

Amennyiben az eredetileg megállapított biztosítási díj változik, a baleseti adó is arányosan növekszik vagy csökken. Így amennyiben bármely okból (pl. érdekmúlás - a gépjárműnek új tulajdonosa lesz vagy totálkárossá válik az autó) a befizetett biztosítási díj időarányos része az ügyfélnek visszajár, és ekkor a megfizetett baleseti adó arányos részét is visszakapja. A biztosító által megállapított baleseti adó és a biztosítási díj befizetése után nincs további tennivaló az adóval kapcsolatban.

Ha viszont a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizettünk be, akkor ezt a törvény szerint úgy tekintik, hogy részben vagy egészben a megállapított adófizetési kötelezettségünket rendeztük. Fontos tudni, hogy akár a díj, akár az adó megfizetésének elmaradása a szerződés megszűnését eredményezi. A szerződés megszűnése komoly anyagi terhekkel járhat, hiszen a fedezetlenségi díj többszöröse lehet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás eredeti, a biztosító tarifája szerinti díjának.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés díjnemfizetés miatt megszűnik, az okmányirodák a jegyző határozata alapján kivonják a gépjárművet a forgalomból. Ha a gépjárművet kivonják a forgalomból, akkor az üzembentartónak kell bevallani és befizetni a baleseti adót. A biztosító a kockázatviselés megszűnésétől számított 15 napon belül igazolást küld arról, hogy az adó mely napig lett befizetve.

Az üzembentartónak fedezetlenségi díjat kell fizetnie, ha a választott biztosítójánál a biztosítási díjat nem fizeti meg és a szerződése megszűnik. A fedezetlenségi díjat a kockázatviselés nélküli időtartamra a MABISZ kártalanítási számlájára kell megfizetni, előre meghirdetett tarifa alapján.

A biztosító társaságok, alkuszok azt javasolják, hogy minden autós ellenőrizze, befizette-e a kötelező biztosítás díját, valamint a baleseti adót. Ha a befizetési csekk nem érkezik meg időben, vagy nem történik meg a banki átutalás, inkasszó a fizetési határidőt megelőzően, akkor feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot biztosítójukkal, illetve bankjukkal. Aki pedig hosszabb ideig nem használja járművét és nem akar erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, az okmányirodákban kezdeményezze a gépjármű ideiglenes kivonását a forgalomból, ugyanis csak ez esetben mentesülhet a díjfizetés terhe alól erre az időszakra.

 

Címkék: