Kgfb: jobb, ha vigyázol a kalkulátorokkal

Pénzcentrum2011. november 9. 13:35

Bár az autósok által elérhető kedvezmények és többletszolgáltatások elvileg azonosak, óriási eltérések lehetnek ugyanazon szerződő esetében is az egyes internetes kalkulátorok által biztosítónként kikalkulált kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) díjak között. Az online alkuszok ugyanis előnyben részesítik a gyorsaságot a pontossággal szemben - hívták fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetségének szerdai sajtótájékoztatóján, bemutatva a szervezet saját Díjnavigátorát.

Több mint négymillió autóst érint ma Magyarországon a kötelező felelősségbiztosítási kampány, a biztosítók közötti választásban a Magyar Biztosítók Szövetségének Díjnavigátora is az autósok rendelkezésére áll - hívta fel a figyelmet a MABISZ sajtótájékoztatóján Molnos Dániel, a szervezet főtitkára.

A biztosítási alkuszokéhoz képest mintegy egyhetes csúszással lehet kalkulálni a MABISZ kalkulátorával, ennek oka, hogy olyan hiteles kalkuláló felügyeletet akartak kialakítani, ahol az összes létező paramétert korrekt módon, alaposan veheti figyelembe az autós - mondta Szombat Tamás, a szervezet gépjárműbiztosítási tagozatának elnöke. Az alkuszi piacon azonban a gyorsaság többet ér, mint a pontosság, holott ez utóbbin múlik elsősorban, ténylegesen mekkora kgfb-díjat fizet egy autós.

Az interneten fellelhető kalkulátorok többsége ugyanis nem egészen pontos, ugyanazon személy esetében több ezer forintos eltérések is vannak az egyes kalkulátorok által megállapított díjak között. 15 biztosító ajánlata közül mindössze 4 biztosító esetében mutattak azonos eredményt a kalkulátorok, a díjak közötti eltérések pedig a biztosítók megjelenítési sorrendjét is befolyásolják. A legnagyobb különbség ugyanazon személyre és biztosítóra vonatkozó díjak között 14-szeres (!) volt.

Ezért fontos, hogy az ügyfelek körültekintően tájékozódjanak, a MABISZ Díjnavigátora a biztosítók kedvezményeit az adott biztosító által ellenőrzötten és jóváhagyottan (Szombat Tamás megfogalmazása szerint üzleti érdekektől mentesen, hitelesen) jeleníti meg. A Díjnavigátor díjkalkulációinak komponenseit maguk a biztosítók tartják karban - emelte ki Szilágyi József, a MABISZ informatikai osztályvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: