Sokaknak drágul a gyógyszere, de lesznek, akik kevesebbet fizetnek

Pénzcentrum2011. április 26. 08:32

Januártól többet fizethetnek a patikában azok, akik nem tartják be az orvos utasításait - derül ki a szerdán a kormány elé kerülő gyógyszerpiaci csomagból. A javaslatcsomag három év alatt a teljes gyógyszerpiacot átrendezi - írja a Népszabadság.

Az intézkedések a betegeket kevesebb és a lehető legolcsóbb készítmények fogyasztására ösztönöznék, a cégeknek pedig óriási részt kellene vállalniuk a terápiák közfinanszírozásából. A lap szerint e két intézkedés hatása -kompenzáció nélkül - bedönti a patikák harmadát.

A csomag több eleme is "büntetné" azokat a betegeket, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, vagy azokat, akik nem váltják ki, nem szedik rendszeresen a gyógyszereiket. A fegyelmezetlen betegek miatt ugyanis évente sok-sok tízmilliárd támogatás nem hasznosul.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy aki nem szedi be a gyógyszereit, illetve nem képes lefogyni vagy leszokni a dohányzásról, biztosan többet fog fizetni a készítményekért. A tervek szerint első körben a magas vérnyomással, a kettes cukorbetegséggel, a vérzsírzavarokkal, illetve a krónikus tüdőbetegséggel kezelt betegcsoportokra vonatkozna ez az új szabály. A bizonyítottan együttműködőknek azonban akár még csökkenhet is a gyógyszer ára.

 

Címkék: