Tízezrekkel csökkentheted a lakáshiteledet, kisebb lehet a havi részlet

Pénzcentrum2011. április 14. 09:40

Kevés ügyfél fordít figyelmet a lakáshitel mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások díjaira, holott azokon keresztül is mérsékelhető a kölcsönök teljes költsége. A lakásbiztosítások éves díjai között hasonló szolgáltatási feltételek mellett is tízezer forintos nagyságrendű lehet az eltérés - figyelmeztet mai közleményében a Netrisk.hu .

Havonta ötezerrel nő azon családok száma, akik több mint 90 napja nem tudják törleszteni lakáshitelük esedékes törlesztő részletét. Összesen ma már legalább 120 ezren vannak hasonló helyzetben Magyarországon, a statisztikák szerint ugyanakkor csaknem kétszer ennyi, majd 240 ezer család küzd kisebb-nagyobb törlesztési nehézségekkel. Ők azok, akik időről időre kicsúsznak a fizetési határidőkből.

A legrosszabb helyzetben lévő adósok számára csak a hitel átütemezése, illetve a kormányzati segítség jelenthet megoldást, mindazok ugyanakkor, akik nincsenek kilátástalan helyzetben, de minden forint számít a megélhetésükhöz, maguk is könnyíthetnek a lakáshitelhez kapcsolódó költségeiken.

Ma még kevés ügyfél fordít például figyelmet a kölcsönszerződések mellé kötelezően megkötött lakásbiztosítások árára, holott a piaci kínálatnál drágább biztosítás több tízezer forintos nagyságrendű plusz terhet jelenthet évente a a Netrisk.hu biztosítási portál adatai szerint.

A lakásbiztosítási díjak ugyanúgy részét képezhetik a hitel költségének, illetve a lakás fenntartásának, mint a havi törlesztő-részlet, ugyanakkor az ügyfelek már hitelfelvételkor sem fordítanak figyelmet arra, hogy a legkedvezőbb lakásbiztosítást válasszák hitelük mellé. Ennek oka többek között, hogy a legtöbb bank saját biztosítási konstrukcióját kínálja fel leendő adós ügyfelének. A hitellel együtt megkötött lakásbiztosítás ugyanakkor a legtöbb esetében a biztosítási évfordulóval szabadon kedvezőbbre cserélhető.

"Lakásbiztosításra mindenkinek szüksége van. Ha azonban az ügyfél lakáshitelt törleszt, kölcsöne mellé kötelező lakásbiztosítást is kötnie. De nem kötelezhetik arra, hogy a jelenlegi piaci kínálatnál magasabb díjat fizessen. " - emelte ki Ertl Pál, a Netrisk.hu vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakástulajdonosoknak persze nem csak a kedvezőbb díjak miatt érdemes többet törődniük biztosításukkal - hívja fel a figyelmet a Netrisk.hu vezérigazgatója. A kölcsön felvétele óta eltelt időszakban az ingatlan, illetve a hozzá kapcsolódó ingóságok értéke is sokat változhatott - akár egy felújítás, bútorok, vagy műszaki eszközök vásárlása miatt-, ami szintén indokolttá teszi a lakásbiztosítási termékek árának és szolgáltatásának összehasonlítását. A biztosítóváltás a kötelező biztosításhoz hasonlóan online is percek alatt elintézhető.

 

Címkék: