Földcsuszamlás: a K&H-nál tudják a megoldást

Pénzcentrum2011. január 19. 15:02

A napokban bekövetkezett katasztrofális partfal leszakadás Kulcs községben ráirányította a figyelmet arra, hogy földcsuszamláskor milyen segítségre számíthatnak az ingatlantulajdonosok.

Kevesen tudják, de több biztosítónál is lehet választani kiegészítő fedezetet földmozgás esetére a hagyományos lakásbiztosítások mellé. Fontos azonban, hogy ez a lehetőség csak a földfelszíni talajrétegek hirtelen, váratlan és balesetszerű megcsúszásakor jelent megoldást.

A földkéreg mozgása folyamatos és természetes jelenség és az esetek nagy részében csak műszerekkel érzékelhető. A hirtelen földcsuszamlás viszont hatalmas pusztítást végezhet, házakat és egész utcákat dönthet romba. Magyarországon több olyan térség van, ahol problémás a talajszerkezet és nagyobb valószínűséggel várható földmozgás. Ezeken a területeken mindenképpen tanácsos a lakásbiztosítás mellé olyan kiegészítő biztosítást választani, amely fedezi a földrengés vagy földcsuszamlás okozta károkat. Amennyiben a hirtelen földmozgás miatt megrepednek a falak, töréskár, szerkezeti kár keletkezik vagy szélsőséges esetben akár az egész ház használhatatlanná válik, a biztosítással rendelkező ingatlantulajdonos érvényesítheti kárigényét.

 

 

"Bár Magyarország tektonikai szempontból szerencsére nem tartozik a legveszélyesebb országok közé, a földrétegek itt is állandó mozgásban vannak. Bizonyos területeken pedig a földkéreg szerkezete miatt bármikor előfordulhat katasztrófa. A folyók partszakaszain például nem ritka a földomlás, különösen esős időben. Rendszeresen érkeznek hozzánk földmozgással kapcsolatos kárbejelentések. A közelmúltban például Nagymaroson volt egy káresetünk, ahol a hegyoldal csúszott meg és gyakorlatilag letolta a házat. Itt több millió forintos kárra számítunk. A ház tulajdonosa nagyon előrelátó volt, hiszen a biztosítása tartalmaz fedezetet földmozgáskárra, úgyhogy számíthat a segítségünkre." - mondta dr. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő hozzátette, hogy a földmozgáskár biztosítás kiterjed földrengés, földcsuszamlás, kő- és földomlás, ismeretlen üreg beomlása által okozott károkra abban az esetben, ha a földfelszíni talajrétegek (föld- és kőtömeg) hirtelen, váratlan és balesetszerű lejtő irányú megcsúszása történik.

 

Címkék: