Életbiztosítások: kikapcsolták a lélegeztetőgépet

Pénzcentrum2010. november 15. 10:30

Megtört az év első felében tapasztalt kedvező tendencia a magyar biztosítási piacon: bár 2010 eddigi részében 5,5%-kal nagyobb díjbevételt értek el a magyar biztosítók, mint tavaly, a harmadik negyedév statisztikái alapján ismét a visszaesés jelei mutatkoznak. A piacot eddig "lélegeztetőgépen" tartó egyszeri díjas életbiztosítások ismét visszaszorultak, a többi szegmensben pedig folyamatos a lassú apadás. A természeti károk, a bankadó és más kedvezőtlen hatások következtében az idei évet veszteséggel zárhatja a szektor. Újdonság, hogy a tőzsdei jelenléte miatt kiemelt figyelmet érdemlő CIG Pannónia az életbiztosítási díjbevételekben megközelítette a teljes szektorban piacvezető Allianzot.



A Magyar Biztosítók Szövetségének pénteken közzétett statisztikáihoz a határon túl is értékesítő CIG Pannónia adatait hozzászámítva kiderül, hogy az idei esztendő harmadik negyedévében az életbiztosítási piac 95,9; a nem-életbiztosítási pedig 98,8 milliárd forint díjbevételt ért el, szemben az egy évvel korábbi 92,1, illetve 102,0 milliárd forinttal. Első ránézésre tehát vegyes a kép: az életbiztosítások jobban, a nem-életbiztosítások kevésbé jól teljesítettek, mint egy évvel korábban.

2010.11.12 11:30
Paál: nem véletlen, hogy tőzsdére tudott menni a CIG Pannónia

Csakhogy az alábbi ábrán is látható, hogy a tavalyi év vége óta folyamatosan romlik az életbiztosítási piac teljesítménye is, mely csak részben indokolható a ciklikussággal: a betéti kamatok csökkenése és a különböző kampányok hatására tavaly év végén és az idei év elején még jól szereplő egyszeri díjas termékek lendülete mára elfogyott.


Részben igaz csak tehát az a régi gondolat, hogy az alacsony banki betéti kamatok kedveznek az egyszeri díjas életbiztosításoknak: az alábbi ábrán jól látható, hogy ez nem mindig elég. Ráadásul a biztosítók úton-útfélen hangsúlyozzák, hogy az egyszeri díjas termékek lufija gyorsan kidurran, így aligha határozhatják meg ezek a termékek a szektor hosszú távú jövőjét. A leginkább a banki, postai értékesítési csatornákban eladható termékekből származó egyszeri díjbevételek csúnyán visszaestek a harmadik negyedévben, és a válság során tapasztalt eddigi mélypontjukat sem érték el. Hasonló megállapítás igaz a rendszeres díjas termékekre is (igaz, ez a statisztika az inkább rendszeres díjas termékekre fókuszáló CIG Pannóniát nem tartalmazza).


Figyelemre méltó piaci mozgások (ha nem is tartós átrendeződések) játszódtak le ugyanakkor a harmadik negyedévben az életbiztosítási piacon: az első negyedévben az egyszeri díjas termékeinek köszönhetően még nagyon jól szereplő Allianz díjbevételei hat hónap alatt 64%-kal visszaestek, a második negyedévben még gyengébben teljesítő CIG Pannónia viszont fél év alatt 25%-kal növekedett. Így csak egy hajszálon múlt, hogy a teljes piacon élen járó Allianzot a hazai alapítású biztosító az életbiztosítási szegmensben nem előzte meg: az Allianz 6,696; a CIG Pannónia 6,671 milliárd forint életbiztosítási díjbevételt realizált a harmadik negyedévben. Érdemes megemlíteni, hogy az év első hónapjaiban még épp az Allianz állt jól, megközelítve az életbiztosítási piacon vezető ING-t. Most viszont az Allianz mellett a Groupama Garancia és a Magyar Posta Életbiztosító számára sem alakult jól a harmadik negyedév, és összességében az ING, a Generali-Providencia és az Aegon osztozott a dobogó három fokán.


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány miatt ezekben a hetekben kiemelt figyelmet élvező nem-életbiztosítási piac díjbevételeire a lassú apadás a jellemző, miközben ez az üzletág az év nagy természeti katasztrófái miatt amúgy is sokat szenved: a MABISZ közlése szerint az idei évben a nem-életbiztosítási szerződések káraira 60,9 milliárd forinttal magasabb összeget fizettek ki a biztosítók a tavalyinál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjbevételek legutóbb a 2003-as esztendőben voltak alacsonyabbak a jelenleginél, ha - a ciklikusságra ügyelve - a harmadik negyedéves statisztikákat nézzük. Ebben a szegmensben jelentős az átlagdíjak csökkenésének a hatása, ami a jövő évben részben egy új szereplő (Astra) érkezésének, részben a továbbra is intenzív versenynek köszönhetően tovább fog érződni a díjbevételekben, csökkentve a kgfb-üzletág jövedelmezőségét.


A MABISZ szerint aggodalomra ad okot a nem-életbiztosítási szerződések számának tartós és folyamatos csökkenése: az egy évvel korábbihoz képest mintegy 216 ezer darabbal kevesebb nem-életbiztosítási szerződést kötött a lakosság. A nem-életbiztosítási kárráfordítások növekménye a tavalyihoz képest mintegy 40%-os, és az év első kilenc hónapjában meghaladta a 213 milliárd forintot.

A jelentősebb negyedéves megingások ellenére összességében nem rendeződött át jelentősen egy esztendő leforgása alatt a magyar biztosítási piac, amint arról az alábbi ábra is tanúskodik.

Címkék: